« Svijet
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
washington:

Veliki prosvjed konzervativnih aktivista

Konzervativci Obami osporavaju pravo da bude predsjednik, a neki njegovu administraciju izjednačuju s nacističkim režimom

(Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

Marš na Washington

,

Dick Army

,

birthers

,

Freedomworks

Tisuće konzervativnih prosvjednika okupilo se danas u Washingtonu na maršu prema Kongresu na Capitol Hillu, kako bi pozvali na zaustavljanje pretjerane potrošnje administracije demokratskog predsjednika Baracka Obame.

Oko 30.000 ljudi registriralo se online za 'Marš na Washington' - prosvjedni mimohod prema jednom od pokrovitelja prosvjeda, washingtonskoj udruzi Freedomworks koju vodi bivši čelnik republikanske većine u Predstavničkom domu, Dick Armey iz Teksasa.

FreedomWorks i drugi pokrovitelji prosvjeda čine koaliciju konzervativnih skupina koje su tijekom proljeća i ljeta diljem SAD-a organizirali prosvjede protiv reforme zdravstva, povećanja poreza i vladine potrošnje koja povećava ogromni državni dug od 11,8 bilijuna dolara.

Organizatori 'Marša na Washington' najavili su ga kao najveće okupljanje fiskalnih konzervativaca u glavnom gradu SAD-a u povijesti. Službeno se procjenjuje da je okupljeno oko 60.000 ljudi.

Na prosvjedu sudjeluju i drugi konzervativci koji se protive Obami i nastoje delegitmizirati njegovo vođenje zemlje, uključujući i tzv. 'birtherse', koji osporavaju Obami pravo da bude predsjednik, tvrdeći da nije rođen u SAD-u već u Keniji. Ustav propisuje da predsjednik mora biti rođen u SAD-u.

Tu su i oni koji njegovu administraciju izjednačuju s nacističkim režimom, noseći Obamine portrete s Hitlerovim brčićima.

Izražava se i rasizam, posebno kod aktivista s američkog Juga, koji jednostavno ne prihvaćaju prvog crnačkog predsjednika SAD-a, ocjenjuju politički analitičari.

Na transparentima su natpisi poput 'Od Obamina zdravstva sam bolestan', 'Carevi spadaju u Rusiju' (aluzija na desetine Obaminih dužnosnika s posebnim nadležnostima koje se kolokvijalno naziva Carevima), i mnogi drugi.

Sanacija banaka koju je tijekom zime provela Obamina administracija, poslužila je kao inicijator za pokret fiskalnih konzervativaca.

Među govornicima na prosvjedu su Dick Armey, republikanski kongresnik Mike Pence i republikanski senator Jim DeMint, poznat po izjavi da je reforma zdravstva Waterloo za Obamu i da ga na njoj treba slomiti.

Slični prosvjedni skupovi, s manjim broj sudionika, održavaju se i u drugim dijelovima SAD-a, a glasnogovornik FreedomWorksa, Adam Brandon, kaže da su to prve napukline u oblaku liberalizma koji se spustio na Sjedinjene Države nakon izbora 2008. godine.

Prosvjed u Washingtonu protiče bez incidenata, uz znatno prisutvo policijskih snaga.

(Hina/Metro)

12.09.2009. 20:24:27
Novi komentar
nužno
nužno