« Kultura
objavljeno prije 21 dan i 10 sati
OSVRT

Veliki formati u akrilu Julije Kršlović

Ulja ili akrili na platnu preko metra stvarno su rijetkost, no ipak, ima autora koji se hrabro suočavaju s tom ogromnom, zjapećom površinom platna

Julia Kršlović
Julia Kršlović (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Julia Kršlović

Relativno rijetko susrećem se s velikim formatima platna, u akrili ili ulju, kao da je nepraktičan suvremenim likovnim umjetnicima ili je jednostavno preveliki za današnje stanove a oni koji imaju više prostora imaju i slike od prethodnih generacija ili je preskup u proizvodnji a i na kraju kraju krajeva treba izaći na kraj s tolikom praznom, bijelom površinom.

Ulja ili akrili na platnu preko metra stvarno su rijetkost, no ipak, ima autora koji se hrabro suočavaju s tom ogromnom, zjapećom površinom platna.

Julia Kršlović, nada našeg slikarstva, studentica završnih godinana ALU, suradnica HNK-a, autorica već sada zanimljivog i intrigantnog opusa slika i crteža, hrabro se suočila s doista velikim formatom.

Nedavno smo vidjeli dva njezina akrila na platnu, 130 x 100 cm.

"Prvi sam radila u ponešto nadrealističnoj maniri, ali je u principu klasičan akt,

drugi je pak pomalo ilustrativan, radila sam ga vezano za jednu knjigu", kaže slikarica.

Prvi je motiv iznimno zanimljiv, obnaženi muškarac leži , spava ili razmišlja zatvorenih očiju, na lebdećem kamenom satu, u pećini, u pozadini se uočava jonski stup, kao izraziti element prošlosti,muškarac je možda omamljen dimom grčkih proročica.

Vrijeme, kao što je opće poznato, nezaustavljivo protječe, a ovdje je po svemu sudeći vrijeme zaustavljeno. Trenutak vječnosti, ništa se ne događa, jedino se isparenja dižu sve više.

Zamisao nemogućeg, možda. Možda je to samo fragment sna.

Drugi akril prikazuje scenu iz srednjeg vijeka i čudesnu zraku koja nosi ljudska tijela, živa, neživa, stvarna, nestvarna, kontakt dva različita sloja vremena. Izrazita simbolika prolaznosti ljudskog djelovanja i ostvarenja za budućnost.

I ovdje je vrijeme u prvom planu jer budimo iskreni vrijeme je jedina stvarnost naših života.

Vrlo zanimljive i nadahnute kompozicije Julije Kršlović u akrilu na impresivnom formatu 130 x 100 cm.

Piše: Miroslav Pelikan
02.09.2024. 09:05:00
Novi komentar
nužno
nužno