« Kultura
objavljeno prije 22 dana i 10 sati
OSVRT

Motiv straha u kompleksnom opusu Petera Weisza

U kolopletu isprepletenih linija i boja ukazuju se lica, užasnuta, prestravljena, s mislima upućenih spasu, lica mladih i starih, nevinih i čistih

Peter Weisz
Peter Weisz (Arhiva)
Više o

slikarstvo

,

Miroslav Pelikan

,

osvrt

,

Peter Weisz

Nema složenijeg, ozbiljnijeg motiva ili tema koje nije tretirao u svom dugom i impresivnom likovnom stvaranju, slikar Peter Weisz, suvremeni likovni umjetnik poznat i cijenjen u svjetskim razmjerima.

U nizu decenija Weisz je uspješno realizirao opus čudesne snage, slojevit i naravno prepun izrazite simbolike, slikajući kontinuirano, izlažući u najboljim svjetskim galerijama i muzejima.

Motiv straha, užasa koji se zrcali na licima pojedinaca, čitavih skupina, naroda, osjećaji nemoći i skore katastrofe sadržani u pogledu, u širom otvorenim očima, u grču lica, u boli, ostavlja svoj duboki, neizbrisivi trag na nizu slika Petera Weisza posvećenih muci potlačenih i poniženih.

U kolopletu isprepletenih linija i boja ukazuju se lica, užasnuta, prestravljena, s mislima upućenih spasu, lica mladih i starih, nevinih i čistih.

Strah koji se munjevito širi između ljudi, nema protulijeka za njega, sve je opakiji i ružniji, nemilosrdniji, neljudskiji.

Ciklus posvećen strahu, nevidljivom a tako opipljivom osjećaju, Petera Weisza, vrhunsko je djelo . Ciklus je jednako tako, ako ne i snažnije posvećen savjesti čovječanstva, svakog pojedinca i svih naroda.

Piše: Miroslav Pelikan
01.09.2024. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno