« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 3 godine i 11 mjeseci
STVARNO?

Vegetarijanci žive duže?

Znanstvenici su dugo pretpostavljali da prehrana s manje kalorija, otprilike 60 posto ispod normalnih potreba, može produžiti život

A da se ipak predomislite? ;)
A da se ipak predomislite? ;) (Arhiva)
Više o

vegetarijanstvo

,

vegetarijanci

,

dulji život

Vegetarijanstvo ili ne, pitanje je sada - većina ljudi bi odmahnula rukom, nakon što bi vidjeli kako se s tim životinjama radi dobar dio njih ne bi jeo meso par dana, no nakon toga sve se vraća u normalu, do sljedeće grozote koju vidite...

No, ako niste gadljivi, možda će vam sinuti da bi, u slučaju vegetarijanske prehrane, mogli živjeti dulje i bolje?

Znanstvenici su dugo pretpostavljali da prehrana s manje kalorija, otprilike 60 posto ispod normalnih potreba, može produžiti život. No tim britanskih znanstvenika nedavno je otkrio kako se taj efekt može postići samo smanjenjem unosa određene vrste proteina, a ne cjelokupnog broja kalorija.

Dr. Matthev Piper s Instituta za zdrav život pri Londonskom sveučilištu, tvrdi kako bi vegetarijanska prehrana mogla biti način da se to postigne.

Istraživanja na životinjama koja su uključivala majmune pokazala su da reduciranje unosa određene hrane može poboljšati zdravlje i produžiti životni vijek.

Istraživači su otkrili da smanjenje kalorija za 30 posto može smanjiti rizik od razvijanja srčanih bolesti ili raka za 50 posto, a povećati životni vijek za skoro trećinu. No u nekoliko eksperimenata na voćnim mušicama, otkriveno je da jednostavno variranje kombinacije aminokiselina u prehrani utječe na dugovječnost.

Premda se mušice i ljudi razlikuju, istraživači smatraju kako se efekti mogu primijeniti na velik broj različitih vrsta uključujući i ljude. ˝Nije tako jednostavno da možemo reći jedite manje lješnjaka ili jedite više lješnjaka i živjet ćete duže. Radi se o pravoj ravnoteži unosa proteina˝, objašnjava dr. Piper.  

˝Ovo istraživanje je provedeno na mušicama, no slični rezultati pokazali su se i na miševima. Ako se isti efekti pronađu i kod ljudi poruka bi mogla biti da se izbjegava visoki unos određenih aminokiselina˝, dodaje dr. Piper.

08.01.2021. 18:01:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    09.01.2021. 10:03
    točno manje masnoće u krvi i secera tko jede povrce a i manji je tlak
Novi komentar
nužno
nužno