« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 4 mjeseca i 9 dana
SAVJETI

Veganska pečenka može biti izuzetno ukusna

Iz udruge Prijatelji životinja navode da tradicija ne opravdava zlo koje nanosimo životinjama

Može vegansko, može...
Može vegansko, može... (Prijatelji životinja)
Više o

vegani

,

veganska pečenka

Blagdansko vrijeme je pred nama, a to za mnoge od nas znači i druženje s najdražima uz darivanje i stolove pune hrane. Iako mnogi vrijeme oko Božića nazivaju najljepšim danima u godini, za životinje to sigurno ne vrijedi. Blagdanska sezona donosi sa sobom još masovnije ubijanje riba, kokoši, svinja, janjića i ostalih životinja, čiji će dijelovi tijela narezani i začinjeni potpuno nepotrebno završiti na tanjurima.

Prijatelji životinja podsjećaju da bi ovi dani mogli odisati ljubavlju, mirom i suosjećanjem prema svim bićima, no umjesto toga, to su za njih najkrvaviji dani u godini. Kako navode, nema ničega miroljubivog na industrijskim farmama i u klaonicama, gdje više od 90 milijarda nedužnih životinja godišnje živi bijedne živote pune patnje i umire nasilnom, brutalnom smrću.

„Kada bismo mogli provesti samo jedan sat u njihovoj koži, odmah bismo vidjeli koliko je apsurdno i ironično to što se veselimo uz raskomadano meso onih koji su željeli živjeti jednako kao i mi. Brzo bismo shvatili i da tradicija ne čini moralno opravdanim ono što im činimo. Pozivamo građane da uvide smisao blagdana, a to je širenje istinske ljubavi i suosjećanja prema svim stanovnicima našega planeta", izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Kako navodi, uz obilje ukusnih i lako dostupnih veganskih namirnica, to je lakše nego inače: „Sve počinje našim izborom kako ćemo se hraniti i danas je zaista lako napraviti bogato i ukusno vegansko jelo. Blagdanski dani su idealno vrijeme za preispitivanje navika i motiviranje za pozitivne promjene. Vjerujte mi, prekrasno je veseliti se uz fiš bez riba, pečenje od sejtana, francusku salatu i kolače bez jaja jer nema ništa ljepše od činjenice da su zbog tvojeg izbora pošteđeni mnogi životi, a sačuvan je i okoliš."

Gotova sva tradicionalna jela i kolači mogu se napraviti od namirnica biljnog podrijetla. Uz mnoštvo recepata za veganska jela, dostupni su i gotovi raznovrsni biljni sirevi i meso. „Veganska blagdanska jela namijenjena su svima i dobra su za sve, kako za nas tako i za životinje", zaključuju iz udruge Prijatelji životinja.  

Apeliraju na sve da pripaze i na izbor darova: neka to bude kozmetika koja nije testirana na životinjama i predmeti koji nisu od životinjskoga krzna ili kože. Pozivaju sve i da, u duhu obzirnosti prema drugim ljudima i životinjama, ne koriste pirotehniku i da ne kupuju životinje kao što bi kupili šal ili parfem nego da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje. 

Više informacija o sve većoj veganskoj ponudi proizvoda i jela, video snimljen u njihovoj kuhinji i razni blagdanski recepti mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Punjena pečenka od sejtana

Sastojci: za pečenku: 2 šalice pšeničnog glutena, 1 žličica soli, 1 žlica maslaca od kikirikija, 1 žlica češnjaka u granulama, 2 šalice vode, nekoliko žlica ulja za oblikovanje; za punjenje: ½ sitno nasjeckane glavice luka, ½ šalice zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, ¼ šalice namočenog ili kuhanog ječma, ¼ šalice namočene crvene leće, ¼ šalice namočene heljde, ¼ šalice na kockice izrezanog dimljenog tofua, ½ žličice soli, ½ žličice papra

Priprema:

Za pečenku, najprije promiješati suhe sastojke pa dodati vodu i zamijesiti. Smjesa mora biti žilava i izgledom podsjećati na meso. Nauljiti smjesu i podlogu pa rukama ili valjkom za tijesto stanjiti sejtan na oko 1 cm kako bismo mogli oblikovati štrucu. Za punjenje, sve sastojke pomiješati i staviti na sredinu razvaljanog sejtana. Pomoću prozirne folije zarolati sejtan u roladu. Foliju čvrsto zavezati na krajevima (dobro je čak i duplo umotati sejtan kako se štruca ne bi raspala ili popila previše vode pa bila spužvasta i gnjecava). Tako zamotanu roladu kuhati u 2 litre posoljene vode oko 1 sat. Roladu izvaditi iz folije, pustiti da se malo prohladi pa zapeći sa svih strana na tavici s nekoliko žlica ulja. Tako zapečenu roladu umotati u lisnato tijesto i peći 20-ak minuta da se lisnato ispeče. Pustiti da se dobro ohladi pa rezati na kriške debele oko 2 cm. 

20.12.2023. 08:29:00
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    armando
    20.12.2023. 09:43
    prekrasno
Novi komentar
nužno
nužno