objavljeno 20.12.2023. 08:29:00
SAVJETI

Veganska pečenka može biti izuzetno ukusna

Iz udruge Prijatelji životinja navode da tradicija ne opravdava zlo koje nanosimo životinjama

Može vegansko, može...
Može vegansko, može... (Prijatelji životinja)

Blagdansko vrijeme je pred nama, a to za mnoge od nas znači i druženje s najdražima uz darivanje i stolove pune hrane. Iako mnogi vrijeme oko Božića nazivaju najljepšim danima u godini, za životinje to sigurno ne vrijedi. Blagdanska sezona donosi sa sobom još masovnije ubijanje riba, kokoši, svinja, janjića i ostalih životinja, čiji će dijelovi tijela narezani i začinjeni potpuno nepotrebno završiti na tanjurima.

Prijatelji životinja podsjećaju da bi ovi dani mogli odisati ljubavlju, mirom i suosjećanjem prema svim bićima, no umjesto toga, to su za njih najkrvaviji dani u godini. Kako navode, nema ničega miroljubivog na industrijskim farmama i u klaonicama, gdje više od 90 milijarda nedužnih životinja godišnje živi bijedne živote pune patnje i umire nasilnom, brutalnom smrću.

„Kada bismo mogli provesti samo jedan sat u njihovoj koži, odmah bismo vidjeli koliko je apsurdno i ironično to što se veselimo uz raskomadano meso onih koji su željeli živjeti jednako kao i mi. Brzo bismo shvatili i da tradicija ne čini moralno opravdanim ono što im činimo. Pozivamo građane da uvide smisao blagdana, a to je širenje istinske ljubavi i suosjećanja prema svim stanovnicima našega planeta", izjavila je Vlatka Balaš Cerjak, koordinatorica projekata u udruzi Prijatelji životinja.

Kako navodi, uz obilje ukusnih i lako dostupnih veganskih namirnica, to je lakše nego inače: „Sve počinje našim izborom kako ćemo se hraniti i danas je zaista lako napraviti bogato i ukusno vegansko jelo. Blagdanski dani su idealno vrijeme za preispitivanje navika i motiviranje za pozitivne promjene. Vjerujte mi, prekrasno je veseliti se uz fiš bez riba, pečenje od sejtana, francusku salatu i kolače bez jaja jer nema ništa ljepše od činjenice da su zbog tvojeg izbora pošteđeni mnogi životi, a sačuvan je i okoliš."

Gotova sva tradicionalna jela i kolači mogu se napraviti od namirnica biljnog podrijetla. Uz mnoštvo recepata za veganska jela, dostupni su i gotovi raznovrsni biljni sirevi i meso. „Veganska blagdanska jela namijenjena su svima i dobra su za sve, kako za nas tako i za životinje", zaključuju iz udruge Prijatelji životinja.  

Apeliraju na sve da pripaze i na izbor darova: neka to bude kozmetika koja nije testirana na životinjama i predmeti koji nisu od životinjskoga krzna ili kože. Pozivaju sve i da, u duhu obzirnosti prema drugim ljudima i životinjama, ne koriste pirotehniku i da ne kupuju životinje kao što bi kupili šal ili parfem nego da, ako imaju uvjete za skrb o životinji, posjete neko od skloništa za napuštene životinje. 

Više informacija o sve većoj veganskoj ponudi proizvoda i jela, video snimljen u njihovoj kuhinji i razni blagdanski recepti mogu se naći na www.prijatelji-zivotinja.hr.

Punjena pečenka od sejtana

Sastojci: za pečenku: 2 šalice pšeničnog glutena, 1 žličica soli, 1 žlica maslaca od kikirikija, 1 žlica češnjaka u granulama, 2 šalice vode, nekoliko žlica ulja za oblikovanje; za punjenje: ½ sitno nasjeckane glavice luka, ½ šalice zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, ¼ šalice namočenog ili kuhanog ječma, ¼ šalice namočene crvene leće, ¼ šalice namočene heljde, ¼ šalice na kockice izrezanog dimljenog tofua, ½ žličice soli, ½ žličice papra

Priprema:

Za pečenku, najprije promiješati suhe sastojke pa dodati vodu i zamijesiti. Smjesa mora biti žilava i izgledom podsjećati na meso. Nauljiti smjesu i podlogu pa rukama ili valjkom za tijesto stanjiti sejtan na oko 1 cm kako bismo mogli oblikovati štrucu. Za punjenje, sve sastojke pomiješati i staviti na sredinu razvaljanog sejtana. Pomoću prozirne folije zarolati sejtan u roladu. Foliju čvrsto zavezati na krajevima (dobro je čak i duplo umotati sejtan kako se štruca ne bi raspala ili popila previše vode pa bila spužvasta i gnjecava). Tako zamotanu roladu kuhati u 2 litre posoljene vode oko 1 sat. Roladu izvaditi iz folije, pustiti da se malo prohladi pa zapeći sa svih strana na tavici s nekoliko žlica ulja. Tako zapečenu roladu umotati u lisnato tijesto i peći 20-ak minuta da se lisnato ispeče. Pustiti da se dobro ohladi pa rezati na kriške debele oko 2 cm. 

20.12.2023. 08:29:00
http://m.metro-portal.hr/veganska-pecenka-moze-biti-izuzetno-ukusna/145052/