« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci

Veco Holjevac za počasnog građanina Zagreba

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

veco holjevac

,

Većeslav Holjevac

,

holjevac počasni građanin Zagreba

Odbor za javna priznanja zagrebačke Gradske skupštine danas je jednoglasno prihvatio zaključak o proglašenju Većeslava Holjevca počasnim građaninom Zagreba (posmrtno) i taj će prijedlog uputiti Gradskoj skupštini na razmatranje.

Većeslav Holjevac (Karlovac, 1917. - Zagreb, 1970.) bio je zaslužni hrvatski političar, pisac i vizionar, legendarni zagrebački gradonačelnik, a njegovo proglašenje počasnim građaninom Odboru je predložio Savez antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske, o čemu je izvijestila predsjednica SAB-a Vesna Čulinović-Konstantinović.

Holjevac je bio jedan od organizatora antifašističkog pokreta na Kordunu, a 1951. proglašen je narodnim herojem. Od 1952. do 1962. gradonačelnik je Zagreba i u vrijeme njegova mandata grad je "prešao preko Save". Naime, kao zagrebački gradonačelnik proveo je smjele urbanističke zahvate, a izgradnji Novog Zagreba uvelike je pripomogla i Holjevčeva odluka da Zagrebački velesajam preseli na sadašnje mjesto, a na starom mjestu sajmovanja osnovan je Studentski centar.

Svojom samostalnom i odlučnom politikom Holjevac se sukobio s jugoslavenskim političkim vrhom, a nakon objave "Deklaracije o nazivu i položaju hrvatskoga jezika" 1967. isključen je iz Centralnog komiteta Saveza komunista Hrvatske.

Holjevac je, uz ostalo, bio predsjednik Matice iseljenika Hrvatske, a autor je djela "Hrvati izvan domovine" i "Zapisi iz rodnoga grada".

U Zagrebu već postoji Avenija Većeslava Holjevca, a ondje mu je podignut i spomenik. Godine 2006. objavljena je knjiga "Većeslav Holjevac: graditelj, vizionar, ratnik".

Njegova kći, Tatjana Holjevac, danas je predsjednica Gradske skupštine.

Članovi Odbora za javna priznanja danas su donijeli i odluku o raspisivanju javnog natječaja za podnošenje prijedloga za dodjelu Nagrade "Zagrepčanka godine", pa će tako javni natječaj biti objavljen sutra u Večernjem i Jutarnjem listu, Vjesniku i u zagreb.hr-u. (hina/metro-portal)

05.12.2008. 20:36:30
Novi komentar
nužno
nužno