« Zagreb
objavljeno prije 15 godina i 7 mjeseci
Facebook na Trgaču

Uspio prosvjed u Zagrebu

Otprilike pet tisuća ljudi na Trgu bana Jelačića prosvjedovalo protiv politike

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Metro)
Više o

Facebook Sanader

,

bojno polje facebook

,

facebook prosvjed Zagreb

,

Facebook prosvjed

Nebo se smilovalo i kiša nije padala u Zagrebu pa se nekoliko tisuća Zagrepčana okupilo na Trgu ispred velike pozornice sa željom da pokažu, jednostavno, da im nije svejedno i da je dosta politikantstva.

Skup je otvoren hrvatskom himnom, nakon čega se mikrofona prihvatio Josip Dellolio, najspominjaniji organizator Facebook prosvjeda. Vrlo burno i srčano pročitao je svoj govor, koji je često prekidan glasnim odobravanjem okupljenih. Naročito su dobro prihvaćene uvodna rečenica, citat Ede Maajke - Jebo vladu, jebo politiku ... koja je zamijenila najavljenu Ivo, skuvali smo ti paštašutu.

Premijer, začudo, nije pretjerano izravno spominjan, nego su se na tapeti govornika i publike našli političari kao kasta, s nekoliko puta naglašenim stavom da su svi isti, bezidejni dizači ruku u Saboru koji jedino brinu za svoj džep. Govor je nekoliko puta prekidan glasnim skandiranjem "Bando lopovska", i to bez obzira koja je opcija trenutno bila na redu. 

Time su organizatori prosvjeda definitivno ostali dosljedni sebi, a političari kao političari očito su nanjušili da će prosvjed biti takav, pa ih nije bilo ni za lijek. Jedini koji je viđen kako se inkognito šulja Trgom bio je Bandić, no povik "Gle Bandić" bio je dovoljan da jače nabije šešir na lice i nestane. Policije je bilo u očekivano malim količinama, kako je Karamarko i najavio, uz nekoliko neprilagođenih likova koji su pokušavali izgledati kao da nisu policija u civilu, no to im nije uspjelo. 

Provokatora je oko pozornice bilo nekoliko, uobičajeno glasnih, desne retorike potpomognute alkoholom, no nisu uspjeli izazvati čak ni minoran incident. 

Iza Dellolia na stage je izašao Ante Cash koji je definitivno zagrijao publiku svojim beskompromisnim stihovima, a tijekom njegovog nastupa na pozornicu su donijeli i maketu Markove crkve (doduše bez zvonika), a tada je i jedini put premijer izrijekom prozvan od strane prosvjednika koji se popeo na pozornicu s natpisom "Ivo dosta je sa obmanama". 

I ostali su govornici imali sličnu retoriku kao i Dellolio, uz napomenu da su vjerojatno bitno vještiji i vickastiji blogeri nego govornici, no zbog njihovih godina to je nešto što se može mirne duše oprostiti.

Publika se uglavnom dobro zabavljala, naročito količinom medija koji su napravili pravu opsadu pozornice, što fotografi što kamermani, a i publika je veselo snimala svim mogućim napravicama, kako bi djeci pokazivali prvi internet prosvjed na glavnom gradskom trgu. 

Svi na Trgu čuli su ono što i sami misle, a možemo se samo nadati da će oni koji nisu bili pročitati u medijima poruke koje su odaslane prema Markovom trgu - dosta je floskula i praznih riječi, počnite raditi nešto za svoju zemlju, a ne za svoj džep. (metro-portal)

05.12.2008. 19:36:16

Vezana galerija
Novi komentar
nužno
nužno