« Muškarci
objavljeno prije 8 godina i 10 mjeseci
ZABRINJAVAJUĆI PODACI

Veći trbuh u muškaraca - manja šansa za potomstvo

Pretili muškarci imaju 42 posto veće izglede da imaju manji broj spermija i 81 posto veće izglede da uopće nemaju spermija u ejakulatu od vršnjaka normalne težine

Fotografija vijesti
Više o

debljina

,

neplodnost

,

muška neplodnost

,

muškarci

Nedavno provedeno međunarodno istraživanje pokazalo je da debljina u muškaraca ima još jednu negativnu posljedicu za koju se do sada nije znalo, a to je slabija proizvodnja spermija, što je jedan od glavnih pokazatelja neplodnosti, prenosi Hina.

No, analiza koja se temeljila na proučavanju podataka iz dosadašnjih istraživanja, koja su obuhvatila oko deset tisuća muškaraca, nije mogla dokazati da će muškarci s prekomjernom težinom imati više teškoća u ostvarivanju očinstva.

"Općenito očekujete da će muškarci sa smanjenim brojem spermija češće imati teškoća u ostvarivanju očinstva, no to baš nije tako", kaže Jorge Chavarro s harvardske škole javnog zdravlja, koji je radio na istraživanju čiji su rezultati objavljeni u časopisu "Archives of Internal Medicine".

On ističe da ulogu u plodnosti ima i pokretljivost spermija te njihov oblik i kvaliteta DNK koji nose. Prijašnja istraživanja pokazala su da pretilost može utjecati i na te čimbenike.

Istraživanjem je bilo obuhvaćeno oko deset tisuća muškaraca od kojih je četvrtina imala smanjeni broj spermija u ejakulatu. Muškarci s prekomjernom težinom imali su 11 posto veće izglede za smanjeni broj spermija i 39 posto veće izglede da uopće ne proizvode spermije od vršnjaka normalne težine.

Isto tako, utvrđeno je da pretili muškarci imaju 42 posto veće izglede da imaju manji broj spermija i 81 posto veće izglede da uopće nemaju spermija u ejakulatu od vršnjaka normalne težine.

Stručnjaci nemaju objašnjenja za te rezultate, no nude teorije poput toga da se muški hormoni u salu pretvaraju u estrogen ili da višak sala u bokovima i trbuhu povećava temperaturu u testisima.

16.03.2012. 15:45:27
Novi komentar
nužno
nužno