« Zdravlje
objavljeno prije 9 godina i 8 mjeseci
RAZLIKE U DUGOVJEČNOSTI

Veća smrtnost muškaraca u odnosu na žene jest pušenje

Veća stopa pušača među muškarcima djelomično je odgovorna za razlike u dugovječnosti između muškaraca i žena u Europi, pokazala je francuska studija

Pušenje je odgovorno za 40 do 60 posto razlike u dugovječnosti
Pušenje je odgovorno za 40 do 60 posto razlike u dugovječnosti (Shutterstock)
Više o

pušenje

,

žene

,

muškarci

,

stopa smrtnosti

Rasprave o uzrocima zbog kojih žene žive dulje od muškaraca, napose u razvijenim europskim zemljama, ne jenjaju, premda je utvrđeno da je pušenje važan čimbenik u toj razlici, ističu autori studije objavljene u utorak u specijaliziranom časopisu Tobacco Control, prenosi Hina. 

Kako se navodi u studiji, pušenje je odgovorno za 40 do 60 posto razlike u dugovječnosti. Kao uzrok se spominju i biološki uzroci, te činjenica da se žene više brinu za zdravlje od muškaraca.

Ekipa Gerryja McCartneyja koristila je podatke Svjetske zdravstvene organizacije o stopi smrtnosti muškaraca i žena bez obzira na uzrok i s obzirom na pušenje i alkoholizam, u 30 europskih zemalja za 2005.

Većina zemalja u kojima je razlika u dugovječnosti muškaraca i žena velika, nalazi se u istočnoj Europi. Znatne razlike su i u Belgiji, Španjolskoj, Francuskoj, Finskoj i Portugalu. Autori navode da se 40 do 60 posto te razlike može pripisati pušenju, a dodatnih 20 posto alkoholizmu. Oni dodaju da bi radikalne promjene u potrošnji cigareta u narednim desetljećima trebale utjecati na smanjenje razlike u smrtnosti među spolovima.

18.01.2011. 13:15:00
Novi komentar
nužno
nužno