« Život
objavljeno prije 7 godina i 10 mjeseci
STVARNO?

Veća plaća - više kilograma

Ispitanici s višim mjesečnim neto primanjima u većoj se mjeri i udebljaju, bilo zbog produženih radnih sati, bilo zbog povećane količine stresa

Bolji posao nosi bolju plaću i višak kilograma
Bolji posao nosi bolju plaću i višak kilograma (Shutterstock)
Više o

plaća

,

posao

,

debljanje

,

višak kilograma

Višak kilograma nakupljate na neočekivane načine, a jedan od njih je i - dobar posao, vjerovali ili ne. Istraživanje provedeno na portalu Moj posao pokazalo je da je veća plaća povezana s viškom kilograma, no vrijedi i obrnuto.

Dvije trećine ispitanika (64 posto) nakupilo je višak kilograma od kada su počeli raditi, dok je istovremeno smršavilo 19 posto ispitanika, a svega 3 posto ispitanika izjavilo je kako im se nakon dobivanja zaposlenja težina nije promijenila.

Ispitanici koji su se udebljali u prosjeku su dobili 7,1 kilogram, a oni koji su smršavili u prosjeku su izgubili 5 kilograma.

Ispitanici s višim mjesečnim neto primanjima u većoj se mjeri i udebljaju, bilo zbog produženih radnih sati, bilo zbog povećane količine stresa - udebljalo se čak 76 posto ispitanika s mjesečnim neto primanjima iznad 8000 kuna, dok je isto učinilo 54 posto ispitanika s primanjima do 4000 kuna.

Smršavili oni s najnižim plaćama

Istodobno ispitanici s najmanjim primanjima (do 4000 kuna) u najvećoj su mjeri smršavili od kada su počeli raditi, njih 27 posto, dok je gubitak kilograma prisutan kod svega 7 posto najplaćenijih ispitanika.

Podaci o ispitanicima koji su se udebljali potvrđuju da s višom plaćom dolazi i više kilograma. Oni s prosječnom mjesečnom neto plaćom do 4000 kuna u prosjeku su dobili 5,2 kilograma, oni s plaćom od 4000 do 6000 kuna dobili su 6,9 kilograma, oni s plaćom između 6000 i 8000 kuna dobili su 8,6 kilograma, a najviše kilograma dobili su ispitanici s najvišim plaćama: 10 kilograma dobili su ispitanici s plaćom višom od 8000 kuna.

Kao uzrok nakupljenim kilogramima 63 posto ispitanika navelo je cjelodnevno sjedenje, a njih 59 posto smatra da to uzrokuje stres na poslu. Uzrok debljanju 56 posto ispitanika vidi u preskakanju obroka zbog prebrzog tempa rada, a njih 42 posto za to krivi konzumaciju brze hrane. Po mišljenju 38 posto ispitanika debljanje je, između ostalog, posljedica nedostatka sna.

Sjedenje, hladni obrok, nedostatna rekreacija...

Za vrijeme radnog vremena 51 posto ispitanika jede hladni obrok (pecivo ili sendvič) koji kupe tijekom pauze, a njih 30 posto umjesto konkretnog obroka jede grickalice ili slatkiše.

Većina ispitanika (58 posto) radni dan provede sjedeći, i to barem šest sati i više. Svega 18 posto dnevno sjedi manje od 2 sata, dok ih 10 posto sjedi do 4 sata dnevno. Do 6 sati na poslu sjedi 14 posto ispitanika.

Ispitanici koji su nakupili kilograme od kada rade (65%), u prosjeku sjede više od 6 sati, dok je takvih ispitanika svega 34% među onima koji su uspjeli izgubiti kilograme.

Gotovo polovica ispitanika (46 posto) nema nikakvu sportsku rekreaciju, 18 posto rekreira se jednom tjedno, 15 posto dva puta tjedno, a 20 posto više od dva puta tjedno.

29.09.2016. 15:02:00
Novi komentar
nužno
nužno