« Život
objavljeno prije 5 godina i 11 mjeseci
JESTE LI ZNALI?

Važnost prehrane koja je u skladu s hormonima

Nitko ne može slijediti unaprijed prepisana pravila prehrane, već sami moramo otkriti koja hrana najviše odgovara našem organizmu.

Što se jede
Što se jede (Pixabay)
Više o

zdrava prehrana

,

recepti

Još ćemo jednom naglasiti važnost pravilne prehrane za psihološko i fizičko zdravlje, a ključ za razumijevanje te povezanosti mogao bi se skrivati upravo u hormonima.

Autorica Magdalena Wszelaki, u svojoj kuharici nudi više od 120 recepata za hranu kojom se promiče hormonalna ravnoteža, a koja bi mogla eliminirati probleme kojima se svakodnevno susrećemo, a koji nastaju zbog povišene ili smanjene koncentracije pojedinih hormona.

Nakon što je oboljela od Hashimotove bolesti, autorica je izbacila iz prehrane namirnice koje izazivaju upale, poput glutena, mliječnih proizvoda i soje, nakon čega je počela osjećati poboljšanje, a od bolest od koje je bolovala izliječila se u nekoliko narednih mjeseci.

Wszelaki objašnjava da postoji 7 vrsta namirnica za koje se smatra da izazivaju upale: proizvodi s glutenom, mliječni proizvodi, jaja, kukuruz, kikiriki te biljke noćnih sjena poput krumpira, rajčica i paprike. Ta hrana može izazvati upale stjenke tankog crijeva što će onemogućiti apsorpciju hranjivih tvari. To znači da čak i hrana koju smatramo zdravom može postati nezdrava jer njezini sastojci onemogućuju pravilnu apsorpciju vitamina i potrebnih tvari.

Time se potiskuje lučenje hormona jer ih tijelo ne može apsorbirati, a to se na zdravlju ogleda na različite načine, ovisno o tome koji je hormon problematičan.

Kako bismo razumjeli na koji se način očituje ta neravnoteža u našem tijelu, najprije moramo odrediti koja od sedam namirnica nam najviše šteti. To postižemo eliminacijskom dijetom u trajanju od 6 tjedana, tijekom koje redom prestajemo konzumirati sve te vrste hrane, a onda ih jednu po jednu uvodimo natrag, sve dok ne zamijetimo reakciju tijela na jednu od njih. Vrsta hrane koja izazove najviše reakcija jest ona koja nam najviše šteti.

Svatko od nas je drugačiji, što znači da nitko ne može slijediti unaprijed prepisana pravila prehrane, već sami moramo otkriti koja hrana najviše odgovara našem organizmu.
Wszelaki naglašava da ona ne promiče nikakvu vrstu hormonalne dijete, već svojim receptima daje ideje kako zdravu hranu uključiti u svakodnevni jelovnik.

Piše: Andrea Holi
24.05.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno