« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 5 godina i 10 mjeseci
ZANIMLJIVO

Važne odluke donosite gladni

Odvažnije životne odluke ne donose se uz puni želudac, jer stanje gladi povećava sposobnosti donošenje dugoročno boljih odluka.

Odlučujete li gladni ili siti
Odlučujete li gladni ili siti (Shutterstock)
Više o

glad

,

sitost

,

donošenje odluka

Znanstvenici s nizozemskog sveučilišta u Utrechtu proveli su tri zasebna pokusa na grupi studenata kako bi ispitali hoće li glad dovesti do odvažnijih odluka. U svim eksperimentima studenti su bili podijeljeni u dvije skupine - situ i gladnu koja 10 sati prije testa nije jela ništa.

Sita grupa je dobila raskošan doručak na kojem su ispitanici mogli jesti i piti koliko su god željeli.

U prva dva pokusa igrali su kartašku igru koja preslikava kompleksne procese donošenja odluka u životu uključujući procjene rizika i nagrada. Gladna je skupina pokazala bolje rezultate od site razumijevajući bolje obrazac dugoročnih koristi u odnosu na kratkoročne dobitke.

Ti rezultati, prema istraživanju objavljenom u časopisu PLOS One, "pokazuju da ljudi koji su gladni bolje donose kompleksne odluke od sitih osoba i stoga pružaju prve dokaze da stanje gladi poboljšava, a ne ugrožava donošenje dobrih odluka."

U trećem eksperimentu sudionicima su postavljeni nizovi pitanja kojima se od njih tražilo da izaberu između malog iznosa novca odmah i većeg u budućnosti. Gladni su češće birali veći iznos u budućnosti, a siti novac odmah.

"Rezultati pokazuju da glad promovira kompleksne odluke s neizvjesnim ishodima u kojima su se radi dugoročnog dobitka gladni uspjeli oduprijeti izboru koji bi im odmah donio manje nagrade", napisali su autori istraživanja.

"Gladni se, čini se, oslanjanju na instinkte koji pomažu u kompleksnim odlukama s neizvjesnim ishodima", kažu autori istraživanja i dodaju da glad možda povećava impulsivnost "no ona nije nužno loša.

03.01.2015. 12:43:00
Novi komentar
nužno
nužno