« Ekosfera
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
STVARNO?

Vapnenac i beton kao sredstvo smanjenja CO2

Kalifornijski startup koji koristi vapnenačko stijenje za upijanje ugljičnog dioksida iz zraka udružio se s kanadskom tvrtkom kako bi plin mineralizirao u beton, što bi moglo postati model u borbi protiv klimatskih promjena

Zanimljiva teorija
Zanimljiva teorija (Arhiva)
Više o

beton

,

vapnenac

,

smanjenje CO2

Znanstvenici UN-a smatraju da je uklanjanje milijardi tona CO2 iz armosfere i smanjenje emisije štetnih plinova nužno da bi se ograničio utjecaj klimatskih promjena.

Da bi se to postiglo, tvrde znanstvenici, treba učiniti dvije stvari: ukloniti CO2 uz pomoć prirode ili tehnologije i potom ga stoljećima dugotrajno pohraniti.

Heirloom Carbon Technologies je isporučio 30 kilograma CO2 prikupljenog u Zaljevskom području San Francisca tvrtki Central Concrete, podružnici Vulcan Materials koja je taj štetni staklenički plin ugradila u beton. To je jedanko emisiji CO2 iz auspuha automobila koji prijeđe 120 kilometara.

Ovo je prvi puta da je CO2 apsorbiran iz atmosfere pomoću tehnologija za izdvajanje ugljikovog dioksida iz zraka (Direct Air Capture) i sugurno pohranjen u beton gdje će ostati zarobljen stoljećima.

Julio Friedmann, vodeći znanstvenik u Carbon Directu, ističe da beton ima veliki potencijal za apsorbciju CO2.

Shashank Samala, izvršni direktor tvrtke Heirloom, podsjeća da vapnenačke stijene imaju prirodnu sposobnost da upijaju ugljik iz atmosfere, ali je taj proces spor.

"Ono što mi radimo je da vapnencu damo supermoći da izvlači ugljik iz atmosfere puno, puno brže", objašnjava Samala.

Njegova tvrka zagrijava zdrobljeni vapnenac kako bi ispustio prirodno apsorbiran CO2 i potom te stijene lišene CO2 služe kao izgladnjele spužve koje u tri dana upiju količinu ugljičnog dioksida jednaku polovici težine stijene.

Kanadski CarbonCure, tehnološka kompanija za proizvodnju betona, miješa CO2 sa sastojcima betona i pretvara ga u mineral koji dodatno učvršćuje beton i time smanjuje potrebu za cementom kao vezivnim materijalom.

Cement, naime, ima veliki ugljični otisak. To je građevinski materijal koji vezuje drobljeni kamen u betonu.

Primarno se dobiva pečenjem lapora i vapnenca u fini prah. Kad se zagrijava, u pećima se proizvodi CO2. Paralelno s proizvodnjom tone cementa, proizvede se otprilike i tona ugljikova dioksida.

Uklanjanje i skladištenje CO2 na globalnoj razini neće biti laki posao. Tvrtke poput Heirlooma će morati izgraditi vrlo skupa, golema postrojenja koja će biti sposobna ukloniti milijune ili milijarde tona CO2 iz zraka godišnje.

"Za uklanjanje milijardu tona CO2 iz zraka morat ćemo uložiti između 100 do 200 milijardi dolara, rekao je Samala.

Uz to, beton je kontroverzan sam po sebi jer na njega otpada osam posto globalne emisije ugljičnog dioksida. Da je beton država, bio bi treći najveći odašijač stakleničkih plinova u svijetu, nakon Kine i Sjedinjenih Država.

05.02.2023. 08:01:00
Novi komentar
nužno
nužno