« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 10 godina i 7 mjeseci
DA?

Uspavanke otklanjaju bol

Pjevanje uspavanki djeci ne pomaže samo pri uspavljivanju, već istovremeno i otklanja bol bolesnoj djeci

Prisjetite se uspavanki, trebat će vam
Prisjetite se uspavanki, trebat će vam (Arhiva)
Više o

bol

,

uspavanke

,

smirivanje djeteta

,

otklanjanje boli

Većina ljudi može se sjetiti barem jedne uspavanke koju su slušali prije spavanja, a neke od nijh pjevali su i svojoj djeci, vjerujući kako se radi o simpatičnom ritualu koji će svojim ritmom uspavati dijete. 

Sve to stoji, no uz to uspavanke imaju i jednu potpuno drugu dimenziju, a to je otklanjanje bola kod bolesne djece. Znanstvenici su ispitivali reakcije djece mlađe od tri godine na uspavanke uključivši i djecu koja su bila ozbiljno bolesna, poput čekanja na operacije.

Praćenje otkucaja srca i percepcije bila napravljeno je i kod dvije druge grupe djece, jednom kojima se prije spavanja čitalo i drugom koja je ostavljena da se sama uspava. Grupa kojoj su pjevane uspavanke pokazala je jasne znakove smanjenja bola i usporavanja otkucaja srca.

Očito je da je korist od uspavanki puno veća nego što se do sada mislilo, tvrde istraživači naglašavajući da dolazi do mjerljivih fizioloških promjena koje se ne smiju zanemariti, već početi koristiti u terapeutske svrhe. 

Neurolozi tvrde da rezultati nisu iznenađujući, jer se zna da u limbičkom sustavi postoji stari dio mozga koji je zadužen za emocionalne reakcije na glazbu koji se bolje stimulira uspavankom nego čitanjem i počinje smanjivati razinu uzbuđenja koja prati osjećaj bola i na taj način, zapravo, smanjuje samu bol.

Stoga, malo provježbajte pamćenje i prisjetite se uspavanki, trebat će vam ...

29.10.2013. 18:42:42
Novi komentar
nužno
nužno