« Lifestyle GASTRO
objavljeno prije 7 godina i 8 mjeseci
MLJAC

Uskrsna pinca - recept koji morate isprobati

Uskrsna pinca izdvaja se među svim delicijama ovih blagdana jer jednostavno nema doma u kojem se neće pojaviti u nekom obliku

Sjajan recept za uskrsnu pincu
Sjajan recept za uskrsnu pincu (Shutterstock)
Više o

recept

,

pinca

,

najbolji recepti

,

uskrsna pinca

Pinca je tradicionalni slatki kruh, znan u našim krajevima još i kao pogačapinka ili simica, a predstavlja neizbježan dio tradicije i kolač koji će naći svoje mjesto na svakom blagdanskom solu - osim što se nosi u crkvu na uskršnji blagoslov hrane, obavezan je dio svakog pravog blagdanskog doručka.

Nerijetko je pinca i uskrsni poklon koji nosimo sa sobom, uz pisanice, naravno, kad idemo u posjete obitelji i prijateljima tijekom blagdana.

Stoga, evo jednog recepta koji je provjereno sjajan i neće vas iznevjeriti...

Recept za pincu

Sastojci (za četiri srednje pince)

10 šalica glatkog brašna
7 jaja
57 g svježeg kvasca
1.5 šalica šećera
1 šalica toplog mlijeka
1 šalica otopljenog maslaca
1/2 šalice tople vode
1 žličica šećera (za kvasac)
naribana korica jednog limuna (po želji rum, grožđice, bademi ...)

Priprema

U toploj vodi otopite kvasac s malo šećera, dodajte toplo mlijeko, 2 šalice brašna i žličicu šećera, promiješajte dobro i ostavite sat vremena na toplom mjestu pokriveno krpom da se digne. 

Za to vrijeme nad parom zamutite šećer, 6 jaja, koricu limuna i polako dodajte otopljeni putar, dignuti kvasac i ostatak brašna. Sve sastojke rukom izmijesiti dok ne dobijete glatko tijesto koje se ne lijepi za prste - po potrebi dodati malo brašna ili tople vode kako biste postigli idealnu glatkoću tijesta. Zatim tijesto stavite u zdjelu, pokrijte krpom i ostavite da se diže dva sata na toplom.

Kad se dovoljno diglo, tijesto podijelite na četiri dijela i oblikujte pince, pokrijte ih krpom i ostavite da se još sat vremena dižu. Nakon toga ih premažite razmućenim jajetom i pecite na 160 stupnjeva oko pola sata - prvih dvadesetak minuta pokrijte ih aluminijskom folijom, a zadnjih deset minuta otkrijte kako biste dobili ukusnu zapečenu koricu.

Dobar tek!

14.04.2017. 16:33:00
Novi komentar
nužno
nužno