« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
korupcija vlada

Uskoro "Akcija indeks" i u BiH?

Sveučilište u Tuzli pod velikom je sumnjom
Sveučilište u Tuzli pod velikom je sumnjom
Više o

akcija indeks

,

Jasmin Mašić

,

Lamija Tanović

Akcija "Index" u Hrvatskoj potaknula je raspravu i o problemu korupcije na fakultetima u Bosni i Hercegovini koja u subotu puni stranice dnevnih listova u toj zemlji.

Nešto prije uhićenja na fakultetima u Zagrebu, u BiH je otvoren slučaj četvorice profesora Pravnog fakulteta u Sarajevu za koje postoje sumnje da su kao predavači i na Sveučilištu u Tuzli "prodavali" ispite.

Slučaj je otvoren kada je policija uhitila stanovitog Jasmina Mašića, vozača u vladi Tuzlanske županije.

Istraga je utvrdila kako je on bio posrednik pri polaganju ispita kod profesora osumnjičenih za korupciju, a zainteresirani su kao protuuslugu davali novce ili su pak pružali seksualne usluge ako je riječ o djevojkama.

Profesori Fuad Saltaga, ujedno dekan Pravnog fakulteta u Sarajevu, te Bajro Golić, Zdravko Lučić i Sanjin Omanović, kako navode mediji, istodobno su bili i redoviti posjetitelji jednog tuzlanskog hotela za kojega se znalo da je središte organizirane prostitucije.

Osumnjičene profesore te ostale umiješane u ovaj korupcijski skandal trenutačno ispituje Županijsko tužiteljstvo u Tuzli.

Potaknut ovim slučajem kao i akcijom "Index" u Hrvatskoj jedan internetski portal u BiH proveo je anketu čiji je cilj bio utvrditi postoji li raširena korupcija na sveučilištima u toj zemlji.

Na anketu pod naslovom "Prijavi korupciju profesora na fakultetima u BiH" pristigli su brojni anonimni odgovori u kojima se tvrdilo kako je to doista masovna pojava, a navođene su i navodne cijene za polaganje nekih ispita.

Prema anonimnim prijavama, za polaganje nekih ispita treba platiti od 500 konvertibilnih maraka (250 eura) pa do čak tri tisuće (1500 eura) koliko navodno stoje teži ispiti na Medicinskom fakultetu u Sarajevu.

Po cijeni od 10 do 15 tisuća, prema istim navodima, može se doći do titule magistra odnosno doktora znanosti, ponovo na Sveučilištu u Tuzli.

Ako za redovitog profesora postave nekoga tko nema niti jedan znanstveni rad, jasno je kakva je situacija
Lamija Tanović, profesorica

"Prvi put sam o tom problemu govorio prije dvije godine i od tada se, na žalost, stanje samo pogoršalo jer su modaliteti korupcije prošireni i sofisticirani. Slučaj iz Tuzle pokazuje da korupcija postaje organizirana i da prelazi u pravi kriminal", izjavio je profesor Ekonomskog fakulteta u Sarajevu Meho Bašić kako ga citira list Dnevni avaz.

Da korupcija na sveučilištima u BiH postoji suglasna je i Lamija Tanović, profesorica na Prirodno-matematskom fakultetu u Sarajevu.

"Ako za redovitog profesora postave nekoga tko nema niti jedan znanstveni rad, jasno je kakva je situacija", kazala je Tanović. (HINA)

20.09.2008. 11:47:37
Novi komentar
nužno
nužno