« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci
ODGOĐENA "PROPAST SVIJETA"

Akcelerator zaustavljen na dva mjeseca

Skupa igračka znanstvenika CERN-a pokvarila se drugi put u dva tjedna

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

CERN

,

Higgsov bozon

,

LHC

,

ubrzivač čestica

,

kvar na LHC-u

Golemi ubrzivač čestica zaustavljen je na dva mjeseca zbog incidenta prilikom testiranja. Glasnogovornik Europskog centra za nuklearna istraživanja (CERN) objavio je vijest u subotu, naglasivši da će se dio stroja morati popraviti.

Tunel dug 27 kilometara koji se nalazi 100 metara ispod zemlje na granici Švicarske i Francuske imao je problema s hlađenjem proteklog tjedna, pa je na par dana zatvoren kako bi se popravio kvar.

U pogon je pušten u petak, da bi se samo dan kasnije ustanovio još jedan problem, pa će LHC biti izvan pogona dva mjeseca. Kao i sam stroj, kvar je prilično egzotičan. Jedan od najvažnijih dijelova stroja, supravodljivi magnet ohlađen na temperaturu blisku apsolutnoj nuli zagrijao se i prestao raditi.

Električni vod između dva dijela magneta se izgleda rastopio i doveo do mehaničkog oštećenja, pa je temperatura magneta "tek" 170 stupnjeva ispod nule, što je stotinjak stupnjeva previše. Dodatni problem je pristup - kako bi se uopće došlo do pokvarenog dijela, potrebno je cijelu prostoriju zagrijati na neku normalniju temperaturu, i to postupno, pa će se kvaru moći pristupiti tek za dva-tri tjedna.

Nakon popravka, povratak na radnu temperaturu uzet će još toliko vremena, tako da je dva mjeseca prilično optimistična prognoza. (metro-portal) 

20.09.2008. 23:51:23
Novi komentar
nužno
nužno