« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 9 mjeseci

Rusija ne želi novu "željeznu zavjesu"

Predsjednik Medvedev nije oduševljen ulogom NATO-a u Gruziji

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Reuters)
Više o

NATO

,

Rusija

,

Gruzija

,

Dmitrij Medvedev

,

Condoleezza Rice

,

željezna zavjesa

Ruski predsjednik Dmitrij Medvedev u petak je optužio NATO da potiče sukob s Gruzijom ali je rekao da zategnuti odnosi sa Zapadom ne znače da je Rusija planirala izolirati se iza "željezne zavjese".

Medvedev je govorio dan nakon što je državna tajnica SAD-a Condoleezza Rice napala Rusiju rekavši da je napravila "mračan zaokret" i zatražila od Zapada da se suprotstavi, kako je rekla, nasilničkim taktikama.

"Svo vrijeme vode se razgovori o tome kako su konačno oni (Rusi) pokazali svoju pravu narav... da su jastrebovi pobijedili", rekao je Medvedev na skupu udruga civilnog društva u Kremlju.

"Nas se zapravo gura na put koji nije utemeljen na punom, civiliziranom partnerstvu s drugim državama, nego na samostalnom razvoju, iza debelih zidova, iza željezne zavjese", rekao je Medvedev. "To nije naš put. Za nas nema smisla vraćati se u prošlost. Mi smo naš izbor napravili".

On je rekao da je uloga NATO saveza u Gruziji pokazala da nije u stanju osigurati sigurnost u Europi, potcrtavajući potrebu za novim sigurnosnim mehanizmima.

"To razumiju čak i oni koji u privatnim razgovorima sa mnom kažu 'NATO će se za sve pobrinuti'. Što NATO osigurava, što je NATO osigurao? NATO je samo izazvao sukob i ništa više od toga", rekao je Medvedev.

Odgovarajući na Medvedevljeve izjave glasnogovornik NATO-a James Appathurai agenciji Reuters je rekao: "Nema ničeg provokativnog u partnerstvu i nema ničeg provokativnog u promicanju demokratskih reformi, gospodarskih reformi i podržavanju težnji neke zemlje da se približi euro-atlantskoj zajednici".

Govoreći na gospodarskom forumu u crnomorskom ljetovalištu Sočiju u skladu s Medvedevljevim istupom premijer Vladimir Putin rekao da Rusija mora osuvremeniti svoje slobodno tržišno gospodarstvo, a ne odstupati natrag od njega.

"Naša politika, naši temeljni pristupi ostaju nepromijenjeni. Mi računamo na privatne inicijative, slobodu poduzetništva i racionalnu integraciju u svjetsko gospodarstvo", dodao je Medvedev. (HINA)

19.09.2008. 21:12:50
Novi komentar
nužno
nužno