« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 9 mjeseci
Samo organsko

Uriniranje po sadnicama povrća pospješuje njegov rast

Vrtlari koji žele pospješiti rast sadnica svojeg povrća, mogli bi biti iznenađeni činjenicom kako za to postoji neobičan i besplatan način.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

povrće

,

mokraća

,

prirodno gnojivo

Prema novoj studiji, uzgajivači mogu obogatiti tlo, a time i poboljšati rast te kvalitetu plodova upotrabljavajući vlastitu mokraću. Naime, znanstvenici su otkrili neobičan način na koji se povrće može učiniti i do četiri puta većim.

Istraživači iz Finske uvidjeli su da špricanje usjeva povrća mješavom mokraće i pepela od drveta djeluje kao ultimativno ekološko gnojivo. Jednako je djelotvorno na krastavcima, kukuruzu, kupusu kao i  na drugom povrću, te bi jednog dana moglo postati zamjena za skupe sintetičke suplemente.

Studija je otkrila da korištenje mokraće bogate dušikovim spojevima ne izaziva nuspojave ili bolesti, a kada se kombinira s pepelom od drveta odlično je sredstvo za smanjenje kiselosti tla. Autorica Surenda Pradhen tvrdi  da ovo otkriće može potencirati upotrebu novog i jeftinog  izvora gnojiva bez rizika od upotrebe opasnih kemikalija. ˝Rezultati su pokazali da je urin djelovao vrlo učinkovito na rast sadnica rajčice, i to bez ikakvih bakterijskih ili drugih toksičnih nuspojava.˝

18.09.2009. 17:46:11
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    dalibor
    22.05.2012. 16:47
    molim hitno cene lincure za zasad od 4 hektara sa sertifikatom
Novi komentar
nužno
nužno