« Ekosfera
objavljeno prije 8 godina i 1 mjesec
SJAJNO!

Urbani vrtovi osvajaju i Zagreb

Što radi želje da znaju što jedu, a što zbog recesije, sve više građana bavi se urbanim vrtlarstvom. Neki su pak taj hobi pretvorili i u posao

Sve ovo može i u stanu
Sve ovo može i u stanu (Arhiva)
Više o

urbani vrtovi

,

uzgoj zdrave hrane

Visoko usred betonske džungle smjestila se urbana farma. Pšenica, brokula, rotkvica - samo su dio kultura koje na 17. katu u centru Zagreba uzgaja obitelj Butković.

Stan od 65 kvadrata u jednom od četiri poznata nebodera na zagrebačkim Srednjacima tako je dom 10-ak vrsta mikropovrća. 

"Željeli smo se malo zdravije hraniti. Počeli smo uzgajati klice za sebe, to su vidjeli  naši prijatelji, pa smo onda počeli uzgajati malo za njih i tako se krug ljudi počeo širiti", pojašnjava Marijan Butković.

Hobi je polako prerastao u unosan posao jer mikrozelenje koje raste na 60 metara visine završava na tanjurima nekih od najboljih restorana u Hrvatskoj. Razlog - zdravo je i ukusno.

"Zapravo su to biljke koje tek počinju rasti. Imaju jako puno vitamina, minerala i sve ono što je nužno da bi se biljka mogla dalje razvijati ono u pravi plod, a mi to prije iskoristimo", istaknula je Andrea Butković.

No, stan Butković nije jedini stan u jednoj od najviših zgrada u Hrvatskoj u kojem raste bilje. U uzgoj su krenuli i njihovi susjedi sa 17. kata.

"Začinsko bilje, bosiljak, lavanda i to imaju, mislim da su nešto možda malo pokupili od nas jer su vidjeli da to uspijeva, isto imaju lijepe terase, balkone i može se i to", dodaje Andrea.

Urbano vrtlarstvo - briga o svojoj maloj gredici povrća, koje je u svijetu odavno hit, i u Hrvatskoj je očito uhvatilo korijene.

10.05.2016. 09:34:00
Novi komentar
nužno
nužno