« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
smijeh je lijek

Upoznajte smijeh-yogu

Smijeh-yoga omogućava vam da se povežete s djetetom u sebi i postanete zaigraniji i sretniji

(Romina McGuinness/MWN)
Više o

smijeh yoga

,

smijanje

,

Gina Leung

,

dr. Kataria

Yoga nije samo nemoguće savijanje tijela ili stajanje na glavi. Yoga je ujedno i buđenje desetogodišnjeg djeteta u vama i, jednostavno, smijanje.

Smijeh-yoga je zaokret od tradicionalne yoge koju je razvio indijski liječnik dr. Kataria. Ova drugačija yoga ide korak dalje u povezivanju tijela i duha pročišćavanjem uma i povećanjem pozitivnih učinaka disanja.

Gelotologija, znanstvena studija humora, dokazuje da smijeh pojačava imunitet i cirkulaciju, kao i respiratorne i kardiovaskularne funkcije. Pravi, iskreni smijeh može pomoći i u sagorijevanju kalorija i omogućiti vježbanje trbušnih mišića.

Međunarodni časopis o pretilosti (The International Journal of Obesity) nedavno je objavio da smijanje povećava trošenje energije i otkucaje srca 10 do 20 posto iznad razina u stanju mirovanja.

Ako se svaki dan smijete 10 do 15 minuta, možete sagorjeti 10 do 40 kalorija. Ako se nasmijete 200 puta, bit će kao da ste veslali čak deset minuta.

'' Ljudski um ne može razlikovati lažan od iskrenog smijeha'', objašnjava Gina Leung, ovlaštena učiteljica smijeh-yoge u Londonu.

Taj element je ključan, jer tijekom vježbe smijeh zbog nervoze ili sramežljivosti ne može uvijek biti iskren.

''Svi znamo da je smijeh najbolji lijek. Česta zabluda je u razlici između humora i smijeha. Humor je vještina koja je kulturalna, subjektivna i unutarnja, dok je smijeh univerzalan i prirodan, čak i kod djece. Ova vježba je spoj smijeha i aerobne tjelovježbe koja se postiže dubokim yoga-disanjem i trbušnim vježbama'', kaže Leung.

Smijeh-yoga omogućava vam da se povežete s djetetom u sebi i postanete zaigraniji i sretniji. Vježbe zagrijavanja traže od grupe da stoje u krugu, plješću rukama u ritmu i, što je najvažnije, uspostave kontakt očima.

Nakon toga nastupa zabava, igre i puno blesavog ponašanja. Pjevanje i plesanje su odlične vježbe za oslobađanje energije i stresa. Nakon toga slijedi ritmično pljeskanje koje stimulira akupunkturne signale u rukama.

Ove 'blesave' vježbe izazivaju smijeh, iskren ili lažan - simultano rade trbušni mišići oslobađajući ustajali zrak u plućima i dopuštajući kisiku da uđe unutra.

Gina Leung završava svoj sat s 'meditacijom smijehom', u kojoj se fokusira na duboko disanje.

Piše: Romina McGuinness/Metro World News
21.10.2009. 13:11:46
Razgovor RSS komentara novi komentar ↓
  1. avatar
    danijela biondić-vidaković
    18.02.2010. 19:00
    Želim izvjestiti da smo osnovali klub smijeha u Zagrebu na adresi
    Heinzelova 68,svaki petak u 17.30h.Smijeh u klubu smijeha je besplatan.kontakt mail vibidasun@gmail.com
  2. avatar
    danijela biondić-vidaković
    19.02.2010. 10:21
    Cijenjeno čitateljstvo i redakcijo,ispričavam se objavila sam
    krivu adresu,klub smijeha je otvoren na adresi Zvonimirova 68 (ugao Zvonimirove i Heinzelove) svaki petak 17.30h
Novi komentar
nužno
nužno