« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 2 dana i 17 sati
SAVJETI

Unos manje kalorija - dulji život

Kalorijska restrikcija dovodi do niže proizvodnje slobodnih radikala, što su molekule koje oštećuju stanice i doprinose starenju

Jedite manje, jednostavno...
Jedite manje, jednostavno... (Arhiva)
Više o

kalorije

,

restrikcija kalorija

Smanjenje unosa kalorija, poznato kao kalorijska restrikcija, pokazalo se kao jedan od najperspektivnijih načina za produljenje životnog vijeka i poboljšanje općeg zdravlja. Ovaj pristup temelji se na ideji da smanjeni unos kalorija, bez izazivanja pothranjenosti, može potaknuti brojne biološke procese koji usporavaju starenje i štite tijelo od bolesti povezanih s godinama.

Kalorijska restrikcija dovodi do niže proizvodnje slobodnih radikala, što su molekule koje oštećuju stanice i doprinose starenju. Smanjenje unosa kalorija smanjuje oksidativni stres, koji je ključni faktor u razvoju kroničnih bolesti poput srčanih bolesti, dijabetesa i raka. Osim toga, ovaj pristup poboljšava funkciju mitohondrija, koji su zaduženi za proizvodnju energije u stanicama, što može pomoći u održavanju zdrave tjelesne funkcije tijekom godina.

Također, smanjenje kalorijskog unosa može pozitivno utjecati na razinu upala u tijelu. Upale su često uzrokovane prekomjernim unosom hrane i povezane su s mnogim stanjima, uključujući bolesti srca, artritis i neurodegenerativne bolesti poput Alzheimerove. Kalorijska restrikcija smanjuje kronične upale, što može pridonijeti dugovječnosti.

Jedan od ključnih učinaka smanjenja kalorija je aktivacija specifičnih gena povezanih s dugovječnošću, poput gena sirtuina. Sirtuini su enzimi koji pomažu u popravku oštećenja DNA, poboljšavaju metabolizam i reguliraju stanični odgovor na stres. Aktivacijom ovih gena, kalorijska restrikcija može odgoditi pojavu mnogih bolesti povezanih sa starenjem i usporiti biološko starenje.

Studije na životinjama, uključujući glodavce i primate, pokazale su da su životinje koje su bile na prehrani s ograničenim unosom kalorija živjele duže i imale manje problema sa zdravljem u kasnijem životu. Iako su dugoročne studije na ljudima još uvijek u tijeku, rani rezultati sugeriraju slične potencijalne koristi.

Važno je naglasiti da kalorijsku restrikciju treba provoditi pažljivo, uz osiguranje dovoljnog unosa esencijalnih nutrijenata. Savjetovanje s liječnikom ili nutricionistom ključno je za osiguranje sigurnosti ovog pristupa. U konačnici, umjereno smanjenje kalorija može biti jedan od načina za poboljšanje kvalitete života i dugovječnosti.

20.10.2024. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno