« Lifestlye MODA&STIL
objavljeno prije 12 godina i 5 mjeseci

Unikatni potpis starih majstora

Predstavljamo vam Valentina Tkalčeca i Zvonimira Simonovića, jedine zagrebačke šustere čije su kćeri, Mirjana i Nataša, preuzele njihove obučarske radionice i stvorile jedinstvene modne brendove u kojima uživaju strastvene obožavateljice unikatn

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Tea Cimaš/CROPIX, Drago Sopta/CROPIX)
Više o

cipele

,

Valentina Tkalčec

,

Zvonimir Simonović

,

Ilica

Primjećujete li pri susretu s drugim ljudima prvo njihove cipele? Kupujete li po  nekoliko pari u sezoni i birate uvijek ukorak s trendom? Volite li dizajnerski potpis na njima ili potpis starih majstora postolara čija tradicija traje nekoliko desetaka godina? Pazite li u kakvim cipelicama odrastaju vaši mališani? Ako ste na samo jedno pitanje potvrdno odgovorili, ovo je priča za vas!

Predstavljamo vam radove dvojice najpoznatijih zagrebačkih ‘šustera’, Valentina Tkalčeca i Zvonimira Simonovića koji su svoje obućarsko umijeće dokazali još u prošlom stoljeću, a čije su radionice njihove kćeri pretvorile u najpopularnije zagrebačke adrese na kojima se svakodnevno po mjeri i željama svakog klijenta izrađuju najkvalitetnije unikatne cipele.  

Od cipela za dame do cipela za mamine princeze

- Ilica je ipak Ilica, i to je uvijek bilo tako. Kad sam kao mladi obućar dobio priliku otvoriti samostalnu radionicu podno zagrebačke uspinjače, nisam ni sanjao kako ću odmah dobiti priliku i zaraditi svoj prvi novac. Imao sam tada samo 24 godine, a nazvao sam je Valek po nadimku koji sam stekao u mladosti - prisjetio se danas umirovljeni majstor Valentin i dodao kako su među njegovim mušterijama bile mnoge poznate zagrebačke dame. Na listi njemu najdražih bila je legendarna glumica Mira Furlan, Gabi Novak, najpopularnija radijska voditeljica Sonja Šarunić…

U radionici Valek svakodnevno nastaju uistinu posebne dječje cipelice koje se izrađuju na osnovi otiska svakog malog stopala, po zamislima kreativnih mama i mališana.

- Bilo je puno onih koje su voljele moje cipele. U to se vrijeme nije baš puno putovalo, posebno ne u Italiju gdje su cipele uvijek najbolje. Zato smo skidali modele iz žurnala koji su nam bili dostupni. Koliko sam samo napravio klasičnih štiklica, popularnih ‘rimljanki’, polusandala od zmijske kože. Mira Furlan ih je posebno voljela pa mi je donosila kože kobrica sa svojih putovanja - kaže i danas vitalni majstor, koji je davne 1975. godine preselio u Ilicu 46 gdje je Valek i danas. 

A kad se preselio na drugu lokaciju, u obiteljsku se tvrtku uključila i Valentinova starija kći Mirjana, kojoj su uskoro postale strast unikatne cipelice za djecu.    

- Kako je vrijeme prolazilo, a moje dame počele dobivati unuke kojima su također trebale unikatne, kvalitetne cipele, polako sam se povlačio u mirovinu i ostavio obrt svojoj Mirjani.

A upravo je ona od Valeka napravila čudo. Na toj adresi svakodnevno nastaju uistinu posebne dječje cipelice koje se izrađuju na osnovi otiska svakog malog stopala, po zamislima kreativnih mama i mališana. Zato neka vas ne iznenadi široka paleta uzoraka kože od kojih možete naručiti cipelice, motivi i unikatni detalji koji će ukrasiti svaku cipelicu. I poznate mame vole Valeka! Darjan Kalember, Ewa Labura, Noa Đolo, blizanci Viktor i Patrik Gojan samo su neki mališani koji bezbrižno odrastaju u ovim cipelicama.  

- Ja sam izrađivao cipele za dame, a moja kći za male princeze i frajere. Lijepo je vidjeti da se obiteljski posao njeguje i da i moja nasljednica ima vlastite snove.

Zvonimir cipele i za predsjednika

Priči stare obrtničke obitelji Tkalčec slična je i priča obitelji Simonović, posebno starog šustera Zvonimira koji je davne 1978. godine u Ilici 82, tik uz Britanski trg u Zagrebu, otvorio svoju obućarsku radionicu. Za razliku od Valeka koji je volio štikle, Zvonimir je oduvijek poznat kao majstor za unikatne čizme i balerinke, po koje su u Zagreb dolazile žene iz cijele bivše Jugoslavije. 

Zvonimir je poznat kao majstor za unikatne čizme i balerinke, po koje su u Zagreb dolazile žene iz bivše Jugoslavije.  Njegove cipele nose Mia Begović, Vlasta Knezović... I njegove su cipele prepoznale mnogobrojne poznate gradske šminkerice: Mia Begović oduvijek nosi njegove balerinke (u kojima je uživala i pokojna Ena), a prije nekoliko godina Zvonimirove balerinke od svoje je mame dobila na dar i Maja Lena, Vlasta Knezović godinama nosi Zvonimir cipele, a nedavno je k poznatom šusteru dovela i svoju kćer Bojanu…

- U obiteljski posao aktivno sam se uključila 1999. godine iako sam uz mamu i tatu, koji su zajedno izrađivali cipele, radila još u vrijeme srednje škole. Završila sam školu za tekstil, kožu i dizajn i odmah nakon  mature počela raditi s roditeljima. Velika sam ljubiteljica cipela i budući da sam odrastala u obućarskoj obitelji, uvijek sam nosila posebne modele.  Drago mi je da još uvijek postoji interes za naše cipele i, kako je tata polako odlazio u mirovinu, željela sam nastaviti tamo gdje je on stao. Nebrojeno puta sam izrađivala balerinke za vjenčanja, čizme za sve žene koje imaju jače noge, salonke za one kojima pristaje broj između standardnih brojeva…- kaže nam zadovoljno Nataša, koja ne krije da i sama voli cipele.

A tko je sve otkrio modni brend Zvonimir, odnosno šustersku radionicu u Ilici 82?

- Prije nekoliko godina, u vrijeme postavljanja predstave ‘Karolina Riječka’, liku barunice Castelli nedostajale su čizme. Severina, koja ju je glumila, osobno je uputila kostimografa na našu adresu i njezine su čizme s našim potpisom. Prošle smo sezone obuli mnoge likove popularne sapunice ‘Ponos Ratkajevih’ - priča samozatajno ova poduzetna mlada žena i s posebnim nam ponosom na kraju otkriva još jednu, po mnogočemu neobičnu mušteriju.

- Naša je radionica izradila nekoliko pari i za gospođu Milku Mesić, no zanimljivo je možda da smo njezinom suprugu također izradili dva para unikatnih cipela. Iako radimo samo žensku obuću, predsjednik je u našim svečanim lakiranim cipelama bio u posjetu tadašnjem američkom predsjedniku Clintonu, a izradili smo mu i muške klompe u kojima je šetao Hvarom tijekom svog odmora.

Piše: Pripremila: Alma Premerl Zoko/Arena
07.08.2008. 00:29:34
Novi komentar
nužno
nužno