« Ekosfera
objavljeno prije 4 godine i 11 mjeseci
SRAMOTA

UNESCO odustao od Dinarskog krša

UNESCO se povukao iz projekta zajedničke nominacije Dinarskog krša za Popis svjetske baštine, jer zemlje sudionice nisu pokazale dovoljno zanimanja za njegovu zaštitu i zajedničku prezentaciju

Dinara nema dovoljno zagovornika
Dinara nema dovoljno zagovornika (Arhiva)
Više o

UNESCO

,

Dinarski krš

,

Popis svjetske baštine

UNESCO se povukao iz projekta zajedničke nominacije Dinarskog krša za Popis svjetske baštine, jer zemlje sudionice nisu pokazale dovoljno zanimanja za njegovu zaštitu i zajedničku prezentaciju, doznaje se iz UN-ove Organizacije za odgoj, znanost i kulturu.

Informaciju, koju su objavili mediji u Bosni i Hercegovini, Hini je potvrdio predstavnik UNESCO-a za zemlje jugoistočne Europe sa sjedištem u Sarajevu Siniša Šešum, a nitko od nadležnih tijela u Hrvatskoj nije odgovorio na Hinin upit. Predsjednik državne Komisije za UNESCO akademik Radoslav Tomić izjavio je Hini kako ne može komentirati tu informaciju, jer se njegovo povjerenstvo još nije konstituiralo, iako je izabrano prije gotovo godinu dana.

Prema izjavi UNESCO-va predstavnika Šešuma, protekli petak zemlje članice su dobile pismo direktora Centra Svjetske baštine Kishore Raoa, u kojem se ističe da se UNESCO zbog neaktivnosti članica povlači iz projekta zajedničke nominacije Dinarskog krša, odnosno pružanja tehničke podrške tom projektu.

Iako se UNESCO povukao iz toga projekta, i dalje će surađivati i pružati podršku zemljama oko dobara koja žele upisati na Popis svjetske baštine, kazao je Šešum te dodao da Međunarodni savez za očuvanje prirode (IUCN), koji je potaknuo zemlje na serijski upis Dinarskog krša, i dalje nastavlja pomagati državama na tom projektu.

30.03.2015. 12:13:00
Novi komentar
nužno
nužno