« Ekosfera
objavljeno prije 9 godina i 2 mjeseca
SJAJNO!

Isključena javna rasvjeta u 56 hrvatskih gradova

U akciji je sudjelovalo i 56 hrvatskih gradova, a u mrak su utonule UNESCO-ve znamenitosti Dioklecijanova palača i Dubrovačke gradske zidine, te najpoznatiji hrvatski simboli

Earth Hour pred Katedralom
Earth Hour pred Katedralom (WWF)
Više o

Sat za planet Zemlju

,

gašenje svjetala

Deveti po redu Sat za planet Zemlju ugasio je više od 7000 svjetskih gradova, iz ukupno 172 zemlje svijeta sa svih sedam kontinenata. Ugašeno je više od 1220 globalno prepoznatljivih znamenitosti, a među njima i 37 onih koje je UNESCO prepoznao kao svoju baštinu.

U akciji je sudjelovalo i 56 hrvatskih gradova, a u mrak su utonule UNESCO-ve znamenitosti Dioklecijanova palača i Dubrovačke gradske zidine, te najpoznatiji hrvatski simboli poput Arene u Puli, Zagrebačke katedrale, Medvedgrada, Trsatske gradine i Korza u Rijeci, šibenske rive, zadarskog Narodnog trga, vukovarskog Vodotornja, osječkog Pješačkog mosta... Gašenjem javne rasvjete duž Makarske rivijere, zamračeno je čak 80 kilometara kvadratnih naše obale.

Dokazujući da nijedna individualna akcija oko klimatskih promjena nije premala, te da nijedna kolektivna vizija nije prevelika, Sat za planet Zemlju započeo je gašenjem svjetla na pacifičkom otoku Samoa. Sat za planet Zemlju obišao je svijet kroz 24 vremenske zone koje su se tom prigodom ujedinile pred velikim izazovom: klimatskim promjenama. Tako ova akcija diskusiju o klimi miče iz soba za sastanke u blagavaone, a upravo tako WWF nastoji uključiti pojedince u debatu vjerujući da svatko može iskoristiti svoju moć da promijeni klimatske promjene.

Važnost ove akcije prepoznao je i poslovni sektor koji se ove godine uključio: IKEA Zagreb je osim gašenja rasvjete ispred trgovine organizirala i edukaciju za svoje zaposlenike o važnosti brige o planetu, Zagrebačka banka i Hrvatski telekom ugasili su rasvjetu u svim svojim poslovnicama, hotel Esplanade i MSU pridružili su se gašenjem svjetla na svojim pročeljima, a u akciju se uključio i KHL Medvešćak koji je na 60 minuta zamračio svoju internetsku stranicu.

WWF je ovogodišnju akciju povezao s kampanjom "S.O.S. za Jadran" koju provode s drugim nevladinim organizacijama. U subotu je orgnaizirano snimanje milenijske fotografije na splitskim Baćvicama, a ispred objektiva Šime Strikomana našlo se tristotinjak Splićana koji su tijelima ispisali poruku za spas Jadranskog mora.

Predstavnici WWF-a u Zagrebu okupili su se sa svojim volonterima ispred zamračene Zagrebačke katedrale te snimili fotografije igre sa svjetlošću kojima su ispisali „Earth Hour Croatia" te ih poslali kao našu razglednicu u svijet. WWF zahvaljuje svima koji su sudjelovali u akciji! 

29.03.2015. 16:00:00
Novi komentar
nužno
nužno