« Ekosfera
objavljeno prije 12 godina
APEL

UNESCO Australiji: Zaštitite Veliki koraljni greben

Glavni pritisak na Veliki koraljni greben čine rastući razvoj obalnog područja, luke i postrojenja za prirodni ukapljeni plin, ekstremne vremenske prilike i nasukavanje brodova

Fotografija vijesti
Više o

Austrija

,

ekologija

,

ugrožene vrste

,

Veliki koraljni greben

Ukoliko se ne poduzmu hitne mjere za zaštitu Velikog koraljnog grebena, industrijski bi razvoj mogao ozbiljno ugroziti jedno od najvažnijih mjesta svjetske ekološke baštine, stoji u dramatičnom apelu UNESCO-a Australiji, prenosi Hina.

Iznimna vrijednost Velikog koraljnog grebena za cijelo čovječanstvo je "ugrožena i nužna je odlučna akcija kako bi se očuvao njegov opstanak", upozorava UNESCO u izvješću.

Australije je, naime, pokrenula program ulaganja u eksploataciju enegetskih resursa kako bi odgovorila na porast potražnje u Aziji, s projektom cjevovoda vrijednim 435 milijardi američkih dolara. Australska sjeveroistočna država Queensland, u kojoj se nalazi Veliki koraljni greben, jedno je podrućja koje se najbrže razvija i izgrađuje.

Glavni pritisak na Veliki koraljni greben čine rastući razvoj obalnog područja, luke i postrojenja za prirodni ukapljeni plin (LNG), ekstremne vremenske prilike i nasukavanje brodova. Upravo je kineski brod za prijevoz ugljena 2010. udario u Greben, znatno ga oštetivši i zagadivši svojim teretom. UNESCO se posebice pribojava izgradnje LNG terminala na otoku Curtis, u sklopu razvoja glavne luke za ugljen u Gladstoneu.

Politički utjecajni Zeleni, koji podupiru manjinsku vladu premijerke Julije Gillard, pozvali su Australiju da smanji svoju ovisnost o ugljenu.

02.06.2012. 17:19:00
Novi komentar
nužno
nužno