« Zdravlje
objavljeno prije 12 godina i 4 mjeseca
KEMIKALIJE OPASNE PO ZDRAVLJE

Unatoč pranju pesticidi ostaju na voću i povrću

Među pesticidima koji ostaju na voću i povrću i nakon pranja je karbendazim za kojega se sumnja da izaziva karcinome, urođene mane, te neplodnost

Fotografija vijesti
Više o

zdravlje

,

voće i povrće

,

pesticidi

,

štetne kemikalije

,

kancerogene tvari

,

fungicidi

,

pranje voća i povrća

Svi znamo da voće i povrće treba dobro oprati prije konzumacije kako bi se odstranile sve kemikalije kojima se biljke održavaju zdravima i bez nametnika, no novo istraživanje pokazuje da ispiranje vodom ne uklanja sve pesticide i fungicide.

Naime, britanski znanstvenici sa agronomskog instituta u Sjevernoj Irskoj, Agri-Food and Biosciences Institute, otkrili su da opasne kemikalije ostaju na stjenkama jabuka i krumpira, a neke čak prodiru u samo "meso" ploda i ne može ih uništiti ni samim kuhanjem.

Znanstvenici su promatrali voće i povrće koje je tretirano sa kloripirifosom, kaptanom, difenilaminom, malenskim hidrazidom, imazalilom, te karbendazimom.

"Pranje nije smanjilo koncentraciju difenilamina, karbendazima i malenskog hidrazida, no kuhanje i guljenje je", stoji u izvješću britanskih agronoma.

Stručnjaci tvrde kako difenilamin nije opasan po zdravlje, no isto ne vrijedi za karbendazim koji je zabranjen u SAD-u jer je povezan sa izazivanjem karcinoma, urođenih mana, neplodnošću i onemogućavanjem normalnog razvoja tjelesnih stanica.

Ova studija sugerira da unatoč tome što ste detaljno oprali voće i povrće, prije same konzumacije ogulite plodove kako bi minimalizirali potencijalne posljedice štetnih kemikalija.

10.03.2012. 17:02:47
Novi komentar
nužno
nužno