« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
REALNA EKONOMIJA

Unatoč navodnom izlasku SAD-a iz recesije burze su u padu

Recesiju naizgled rješavaju izdašne državne mjere no ne zna se hoće li gospodarstvo opstati nakon što one budu povučene

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

svjetske burze

,

globalna kriza

,

Wall Street

,

Dow Jones

,

recesija u SAD-u

,

Nasdaq

,

S&P 500

Premda je američko gospodarstvo izašlo iz recesije, svjetski burzovni indeksi prošloga su tjedna oštro pali jer se ulagači plaše da rast najvećeg globalnog gospodarstva ipak nije dovoljno jak da bi opravdao snažan uspon cijena dionica posljednjih sedam mjeseci.

Na Wall Streetu je prošloga tjedna Dow Jones indeks potonuo 2,6 posto, na 9.712 bodova. S&P 500 indeks pao je, pak, 4 posto, na 1.036 bodova, dok je Nasdaq indeks oslabio 5,1 posto, na 2.045 bodova.

Time je nakon sedam mjeseci prekinut trend uspona S&P i Nasdaq indeksa. U listopadu je, po prvi puta od veljače, S&P 500 pao, i to za 2 posto, dok je Nasdaq indeks oslabio 3,6 posto. Dow Jones indeks ostao je u listopadu praktično nepromijenjen.

U četvrtak je objavljeno da je bruto domaći proizvod SAD-a u trećem tromjesečju porastao 3,5 posto, što je više od očekivanja. Nakon četiri kvartala pada, to je prvi rast gospodarstva i označava službeni izlazak SAD-a iz najdublje recesije u posljednjih 70 godina.

To je ohrabrilo ulagače, pa su cijene dionica na Wall Streetu toga dana skočile oko 2 posto, što je njihov najveći dnevni rast u posljednja tri mjeseca.

No, već su idućega dana izbrisani svi ti dobici jer ulagači nisu uvjereni da je oporavak gospodarstva dovoljno snažan da bi opravdao ovako visoku razinu cijena dionica.

Izlazak iz recesije potaknut je izdašnim poticajnim mjerama države, no glavno je pitanje hoće li gospodarstvo nastaviti rasti kada te mjere budu povučene. Niz podataka, naime, ukazuje da će oporavak biti anemičan jer i dalje raste nezaposlenost, zbog čega se ne može oporaviti potrošnja, koja je ključna za rast gospodarstva.

Tako je prošloga tjedna objavljeno da je osobna potrošnja u rujnu u SAD-u pala za 0,5 posto, što je njezin najveći pad u devet mjeseci.

Reutersov indeks povjerenja potrošača dodatno je u listopadu pao u odnosu na rujan sa 73,5 na 70,6 bodova, što pokazuje da Amerikanci i dalje vrlo oprezno troše.

Objavljeno je, također, da je prodaja novoizgrađenih kuća u SAD-u u rujnu pala za 3,6 posto, dok su analitičari očekivali nastavak trenda rasta prodaje koji je trajao pet mjeseci.

Ulagače je dodatno zabrinuo podatak Udruge hipotekarnih banaka da broj zahtjeva za hipotekama pada posljednja tri tjedna, što također pokazuje da oporavak tržišta nekretnina nije tako čvrst kao što se mislilo.

"Potreban nam je rast, potreban nam je zdravi financijski sustav da bismo imali zdravo gospodarstvo. Otvaraju se pitanja kako će se situacija ubuduće odvijati. Sada vlasti ubrizgavaju novac u sustav, no to ne može trajati vječno. Gospodarstvu i dalje prijete sistemski rizici", kaže Anthony Conroy, direktor u tvrtki ConvergEx.

Od 9. ožujka, kada je zaronio na najnižu razinu u 12 godina, S&P 500 indeks porastao je oko 54 posto. Prije 10-ak dana dosegnuo je, pak, najvišu razinu u godinu dana, no od tada je, zbog strahovanja ulagača od korekcije cijena dionica, potonuo oko 6 posto.

Najvažnije pitanje na tržištu - nije li snažan rast cijena dionica u posljednjih sedam mjeseci pretjeran, s obzirom na realnu situaciju u gospodarstvu.

Kakva nesigurnost vlada na tržištu pokazuju i oštre oscilacije VIX indeksa Čikaške burze.

U četvrtak, kada je na tržištu vladao optimizam zbog izlaska iz recesije, taj 'indeks straha' pao je više od 11 posto, što je njegov najveći dnevni pad u posljednjih osam mjeseci. No, već je u petak skočio 24 posto, što je njegov najveći dnevni skok od vrhunca financijske krize u listopadu prošle godine.

I na europskim su burzama prošloga tjedna cijene dionica oštro pale. Londonski FTSE indeks potonuo je 3,8 posto, na 5.044 boda, dok se frankfurtski DAX strmoglavio 5,7 posto, na 5.414 bodova. Pariški CAC pao je, pak, 5,3 posto, na 3.607 bodova. Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks prošloga tjedna pao 2,4 posto, na 10.034 boda. (hina/metro-portal)

01.11.2009. 10:32:01
Novi komentar
nužno
nužno