« Biznis
objavljeno prije 14 godina i 8 mjeseci
MOGUĆ RASKID UGOVORA

Rusi izbacuju INU s dominantne pozicije u BiH?

INA i MOL navodno nisu poštovali ugovorene investicijske obveze prema Energopetrolu što se nada iskoristiti ruski gigant Zarubezhneft

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Damir Krajač/Cropix)
Više o

INA

,

BiH

,

INA-MOL

,

Energopterol

,

Zarubezhneft

,

Optima grupa

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine vjerojatno će uskoro pokrenuti postupak raskida ugovora s konzorcijem INA-MOL o dokapitalizaciji sarajevske naftne tvrtke Energopterol, a to će pokušati iskoristiti ruski Zarubezhneft kako bi u cjelosti istisnuo INA-u s naftnog tržišta u BiH, prenose u subotu mediji u toj zemlji.

Federalni premijer Mustafa Mujezinović ovog je tjedna potvrdio da će vlada vrlo brzo razmatrati provedbu ugovora sklopljenog s Inomi MOL-om 1996. godine kojim je taj konzorcij preuzeo 67 posto vlasničkog udjela u Energopetrolu.

Tim ugovorom bilo je predviđeno da Ina i MOL zadrže sve zaposlene u Energopetrolu te da u trogodišnjem razdoblju investiraju ukupno 150 milijuna konvertibilnih maraka (oko 75 milijuna eura) u izgradnju novih i modernizaciju postojećih benzinskih crpki.

Sarajevsko "Oslobođenje" piše kako su federalni ministri tek u petak dobili kopije ugovora kao i nalaz federalne Agencije za privatizaciju (APFBiH) u kojemu stoji da INA i MOL nisu poštovali obvezu ulaganja jer su dosad investirali tek deset milijuna KM (oko pet milijuna eura).

"Nema nikakve šanse da do ožujka 2010. mogu investirati preostalih 140 milijuna", izjavio je zamjenik federalnog premijera Gavrilo Grahovac koji je i zatražio pokretanje postupka raskida ugovora s INA-om i MOL-om.

Grahovčeva Stranka za BiH (SBiH) kojoj je na čelu Haris Silajdžić je u vrijeme raspisivanja natječaja za dokapitalicaiju Energopetrola otvoreno lobirala u korist austrijskog OMV-a.

INA i MOL planiraju ispuniti ugovorene obveze

Direktor Energopterola Franjo Božić međutim tvrdi kako INA i MOL ispunjavaju preuzete obveze te kako će sukladno rokovima postavljenim u ugovoru izvršiti planirano investiranje.

"U našem je najboljem interesu da se sve investicije realiziraju sukladno ugovoru i u zadanim rokovima", izjavio je Božić.

Pokrene li federalna vlada ipak postupak raskida ugovora s hrvatsko-mađarskim konzorcijem, čeka je arbitraža i to pred Međunarodnom trgovinskom komorom u Zurichu. Ta bi komora odlučivala je li ugovor doista prekršen i tko je za to odgovoran te tko ima pravo na nadoknadu štete u slučaju raskida ugovora.

Preuzimanjem Energopetrola Rusi bi maksimalno iskoristili kapacitete koji stoje na raspolaganju naftnoj industriji u BiH a pri tom bi nanijeli "odlučujući udarac" INA-i koja već godinama dominira u plasmanu naftnih derivata na tržištu BiH.Ako bi Energopterol ponovno bio vraćen u vlasništvo Federacije BiH, ruski naftni gigant Zarubezhneft koji već posluje na području Republike Srpske vjerojatno bi bio zainteresiran i za preuzimanje sarajevske naftne tvrtke, potvrdio je Slavko Šćepanović, zamjenik direktora "Optima grupe" preko koje Rusi posluju u BiH.

"Ne možemo reći da nismo zainteresirani za kupnju Energopetrola", izjavio je Šćepanović kako ga u subotu citiraju banjalučke "Nezavisne novine".

Rusi odnosno "Optima grupa" trenutačno u vlasništvu imaju rafineriju nafte u Bosanskom Brodu te mrežu od 88 benzinskih crpki no samo na teritoriju RS.

Šćepanović je potvrdio kako je ovaj konzorcij planirao do 2015. godine izgraditi još 180 benzinskih crpki i to ne samo u BiH nego i u drugim zemljama regije. To je obrazloženo potrebom plasmana naftnih derivata iz Bosanskog Broda gdje se planira povećanje proizvodnje sa sadašnjih 1,2 milijuna tona na 4,2 milijuna tona na godišnjoj razini.

Prema podacima Uprave za neizravno oprezivanje BiH (UNO) u tu zemlju je za prvih devet mjeseci ove godine uvezeno naftnih derivata u vrijendosti većoj od 500 milijuna eura. (hina/metro-portal)

31.10.2009. 13:59:20
Novi komentar
nužno
nužno