« Knjiga
objavljeno prije 13 godina i 4 mjeseca

Umro otac novog romana Robbe-Grillet

Više o

Alain Robbe-Grillet

Francuski pisac Alain Robbe-Grillet, kojeg se smatra ‘ocem novog romana’, umro je u dobi od 85 godina, nakon što je smješten u bolnicu zbog srčanih problema, doznaje se iz Francuske akademije. Rođen 18. kolovoza 1922. u Brestu, Robbe-Grillet bio je autor desetaka knjiga, među kojima je prvi roman bio ‘Gume’ iz 1953.

Bio je i sineast, podučavao je u SAD-u, a u razdoblju od 1950. do 1960. bio je među najistaknutijim protagonistima ‘novog romana’ pri izdavačkoj kući Editions de Minuit. Robbe-Grillet je bio aktivan u književnim raspravama, a posebnu je ulogu odigrao u rođenju skupine koja zastupa revolucionarne postavke u književnosti - pokret je s vremenom dobio naziv ‘novi roman’. U njemu su najvažnije uloge odigrali književnici Nathalie Sarraute, Michel Butor i Emile Henriot, koji u listu Le Monde prvi i upotrebljava izraz ‘novi roman’.

Prvi romanRobbe-Grillet bio je autor desetaka knjiga, među kojima je prvi roman bio ‘Gume’ iz 1953. 

Svi su se u svom programatskom radu zalagali za razbijanje temelja tradicionalnog pripovijedanja: predočavanja stvarnosti, vremenske dimenzije, radnje zasnovane na zapletu, psihološke studije likova, pa i njegova integriteta. Iako je 2002. primljen u Francusku akademiju, nikad nije održao nastupni govor. (Hina) 

18.02.2008. 23:31:52
Novi komentar
nužno
nužno