« Knjiga
objavljeno prije 12 godina i 11 mjeseci

Što čitati ovaj tjedan?

Fotografija vijesti

Moderna vremena Info za Metro Express preporučuju tjedno štivo

Krešimir Pintarić:
‘U tvom zagrljaju zaboravljam svako pretrpljeno zlo’

 ‘Znao sam da je nikada neću voljeti više nego u tom trenutku. Možda opet toliko, ali više ne. Počeo sam razmišljati kako će se naša ljubav s godinama sigurno mijenjati. Ne znam kako, ali bio sam siguran da će se mijenjati. Zato jer ćemo se i mi mijenjati.’ Tim rečenicama Pintarić završava svoj prvi roman ‘Ljubav je sve’, a u njegovu novom romanu ponešto se doista promijenilo. Njih dvoje, njegovi zaljubljeni protagonisti, nekoliko su godina stariji i umorniji, možda i čangrizaviji,..

Profil International
140 str., 99,00

Tajne M. Magdalene:
Neispričana priča o najmanje shvaćenoj ženi u povijesti’

Nakon ‘Tajne Da Vincijeva koda’ stiže još jedna knjiga tima koji je priredio Dan Burstein, uz pomoć svjetskih stručnjaka različitih vjeroispovijesti, različitih okruženja i perspektiva. Od njezina prikaza na slikama Leonarda da Vincija do referencija na nju u filmovima Walta Disneyja; od rasprave o njoj u mainstream Rimokatoličkoj crkvi do dočaravanja u Wicca i New Age obredima, priča o Mariji Magdaleni je Rorschachov test modernih vjerovanja o ženama, rodnoj politici, seksualnosti...

urednik: Dan Burstein
prevela Lovorka Kozole
Hena com
328 str., 160,00

 

Michel Houellebecq:
‘Sabrane pjesme’

Ostajući vjeran poeziji kao svojem iskonu, Michel Houellebecq započeo je svoj književni put i afirmirao se kao pjesnik prije nego što je postao planetarno poznati romanopisac. Svježina njegova stila i osobnog rukopisa, prisutna u romanima, itekako je vidljiva u njegovoj poeziji. Houellebecq si daje slobodu da opjevava sve što mu padne na pamet, kratke trenutke života, bez kontinuiteta, koji postaju trenuci istine u njegovoj poeziji, da na scenu postavi suvremenost, razoreni urbani okoliš, i svoje ‘razgolićeno srce’.

prevela Maja Zorica
Litteris
319 str., 125,00

Ivan Meštrović:
‘Razgovori s Michelangelom’

Zanimljivo je vrijeme i mjesto nastanka ovih tekstova, nastali su u jesen 1941., i to u ustaškom zatvoru na zagrebačkoj Savskoj cesti. Ustaška je vlast tada zatvorila Meštrovića kao nepodobnog, pa je slavni kipar, ogorčen vremenom i ljudima, uzeo lik slavnog Michelangela te je kroz njega progovorio o tim trenucima svoga života, jer je i njegov davni ‘kolega7 bio u sporu s tadašnjom vlašću, odnosno s papom. Prokrijumčareni pisaći papir i olovka bili su dovoljno da nastanu ovi razgovori.

Školska knjiga
175 str., 159,00

Steven F. Hayward:
‘Churchill: Umijeće vođenja: Poruke za menadžere i političare’

Paralele između ratovanja i komercijalnog svijeta prilično su duboke i danas ideja poslovnog vođenja ide rukom pod ruku s idejom strategije. Uobičajena je pogreška smatrati da će za rješavanje nekog poslovnog problema dostajati struktura, proces i reorganizacija, jer ono što je doista potrebno jesu vođenje, čvrstoća, pouzdanje i usmjerenje. Moguće je postići funkcioniranje gotovo svake organizacijske sheme ako je na vrhu efikasno vodstvo.

preveo Damir Grubiša
Binoza press
240 str., 220,00

Mark Gimenez:
‘Boja zakona’

Scott Fenney ugledni je odvjetnik. S trideset i šest godina, u najboljim godinama života, zarađuje 750.000 dolara godišnje, vozi Ferrari i svake se večeri vraća kući u 3.5 milijuna dolara vrijedno velebno zdanje u najekskluzivnijoj četvrti Dallasa. No kad nestašni sin bogatog senatora bude ubijen u sumnjivim okolnostima, savezni sudac zahtijeva od Fenneya da stavi svoj životni stil na čekanje kako bi branio okrivljenu - crnkinju, prostitutku i ovisnicu o heroinu - i to besplatno.

prevela Mirna Čubranić
Mozaik knjiga
361 str., 139,00

Dugald A. Steer:
‘Piratologija’

Za sve ljubitelje serije fantastičnih dječjih knjiga Dugalda A. Steera «Zmajologije», «Egiptologije» i «Čarobnjaštvo», pridružuje se i «Piratologija». Kapetan broda Morska mačka William Lubber krenuo je na put oko svijeta odlučan u namjeri da privede pravdi zloglasnu piratkinju Arabellu Drummond.Ovo je njegov dnevnik. On je živa slika onog vremena, kraja 18. stoljeća, kada su okrutni pirati i gusari harali svim svjetskim morima. U njemu je potanko opisao zgode i nezgode na putu, bitke, brodove, potragu za blagom...

preveo Nebojša Buđanovac
Planetopija
28 str., 195,00

Joanne Harris:
‘Poskočice i doskočice’

Joanne Harris među čitateljima slovi kao jedna od najvećih majstorica raskošnog talenta kad su u pitanju opisi hrane, posebno čokolade, no oni koji u ruke uzmu njezino novo djelo bit će ugodno iznenađeni i ovim novim smjerom kojim je ovdje odlučila krenuti. U odabrane dvadeset dvije prozne minijature u kojima čudesno idu ruku pod ruku sa svjetovnim, kiselo sa slatkim, ljubav s patnjom, a prekrasno, groteskno i uznemirujuće samo su korak udaljeni od svega toga.


prevela Martina Petranović,
Algoritam
240 str., 69,00

Frano Baras:
‘Splitska prigovaranja’

Frano Baras pisac je iz splitskih tišina s iznimnim književnim djelom, vezanim upravo uz Split, koje nenametljivo osvaja prostor. U novinama i časopisima te na radiju objavljuje članke, kazališne kritike, oglede, putopise, kraće proze i prijevode, i još od 1974. piše o starijoj i novijoj dalmatinskoj prošlosti i svakodnevici. O tome objavio više stotina publicističkih zapisa, dvadesetak znanstvenih radova te niz knjiga koje, iako nisu praćene jeftinim novinskim reklamama, bivaju odmah rasprodate.

 

Naklada Bošković
120 str., 80,00

Tony Buzan:
‘Savršeno pamćenje’

Ova korisna knjiga pruža vam tehnike koje se lako razumiju i objašnjenja kako razviti odlično pamćenje koje će vam omogućiti da problemi s pamćenjem i slabim zadržavanjem informacija postanu stvar prošlosti. Bazirajući se na tehnikama koje je autor detaljno objasnio u knjigama «Savršeno pamćenje» (“Use your memory”) i «Master Your Memory», stvorio je ovu knjigu za ljude s nedostatkom vremena i u stalnom pokretu, koji žele jasne upute za povećanje svoje snage pamćenja. Kroz ovu knjigu poboljšat ćete pamćenje.

prevela Iva Brčić
Veble commerce
95 str., 79,00

12.02.2008. 22:28:20
Novi komentar
nužno
nužno