« Knjiga
objavljeno prije 8 godina i 3 mjeseca
1932. - 2016.

Umro je Umberto Eco

Kad neki sveučilišni profesor i lingvist odluči napisati roman, to ne mora uvijek biti okrunjeno uspjehom. Ali Umberto Eco je upravo sa svojim znanjem profesora znao pisati romane zanimljive i za široku publiku

Umro je Umberto Eco
Umro je Umberto Eco (Arhiva)
Više o

Umberto Eco

,

umro Umberto Eco

Jedan od najpoznatijih talijanskih spisatelja, Umberto Eco je preminuo ovog petka (19.2.) kasno uvečer. Kako je objavio talijanski list La Repubblica pozivajući se na njegovu obitelj, pisac je preminuo u svojoj 84. godini nakon duge i teške bolesti.

Iako je u svjetskoj javnosti prije svega poznat kao spisatelj, u Italiji je uživao glas i kao vrsni poznavatelj doba srednjeg vijeka i lingvist. Isto tako je bio i politički aktivan, a osobito su žestoke bile njegove kritike bivšeg talijanskog premijera Berlusconija.

Makar je i prije toga objavio više stručnih djela, pravu slavu je stekao romanom "Ime ruže" (1980.) po kojem je snimljen i film sa Seanom Conneryem u glavnoj ulozi. Slijedila su i druga djela koja su redom bila prevedena u mnogim zemljama svijeta (Foucaltovo njihalo, Otok prethodnog dana, Baudolino, Tajanstveni plamen kraljice Loane, Praško groblje i posljednji roman, Nulti broj završen 2015. godine).

Na prvi pogled, riječ je o srednjovjekovnom 'krimiću' - makar se glavna radnja zapravo odvija oko posve znanstvenom pitanju: djelu Aristotela o komediji - koje možda jest, a možda i nije nikad bilo napisano

Eco je rođen 1932. kao sin knjigovođe u malenom mjestu u pokrajini Piemont, Alessandriji. Studirao je u Torinu, isprva po želji oca pravo, ali onda prelazi na studij filozofije i povijesti književnosti - doktorirao je na temu Tome Akvinskog. Nakon toga je radio i na talijanskoj državnoj televiziji, a makar je ostao medijski aktivan sve se više bavio znanošću i 1971. je postao profesorom semiotike na sveučilištu u Bolonji.

Umberto Eco se još početkom šezdesetih vjenčao s njemačkom povjesničarkom umjetnosti Renate Ramge sa kojom ima dvoje djece. Sve do kraja su zajedno živjeli u Milanu i volio se hvaliti kako u njegovoj kućnoj biblioteci ima oko 50 tisuća knjiga.

Piše: DW
20.02.2016. 10:38:43
Novi komentar
nužno
nužno