« Film
objavljeno prije 13 godina i 11 mjeseci
1914. - 2010.

Umrla talijanska scenaristica Suso Cecchi D'Amico

Suso Cecchi D'Amico napisala je scenarij za slavni film ''Kradljivci bicikla" koji se smatra najboljim primjerom neorealističke filmske škole

Suso Cecchi D'Amico,
Suso Cecchi D'Amico, (falsopiano.com)
Više o

ATP Queens

,

Wii U

Scenaristica Suso Cecchi D'Amico, koja je surađivala u realizaciji nekih od najpoznatijih filmova talijanskog neorealizma, među njima i proslavljenog filma "Kradljivci bicikla", umrla je u subotu u dobi od 96 godina, objavila je obitelj.

Na scenariju za Kradljivce, D'Amico je surađivala s redateljem Vittorijem De Sicom i kolegom Cesareom Zavattinijem. Taj film iz 1948. godine smatra se najboljim primjerom neorealističke filmske škole, a 1952. filmski kritičari su proglasili ga i najboljim filmom svih vremena.

Posljednju scenu u kojem Antonio pokušava ukrasti bicikl, ali je uhvaćen i gomila ga ponižava pred njegovim malodobnim sinom, osmislila je upravo D'Amico.

Godine 1946. D'Amico je napisala prvi scenarij, a njezini uspjesi poklapaju se s najblistavijim razdobljem talijanskog filma, kada neorelizam istiskuje propagandističke filmove i komedije iz doba fašizma.

Prvu nacionalnu filmsku nagradu, Nastro Argento, dobila je 1947. za scenarij filma Luigija Zampe "Živjeti u miru". Tri godine kasnije radila je na filmu "Bellissima", satiri o filmskoj industriji, s režiserom Luchinom Viscontijem. S njime je ostvarila i film "Senso" iz 1954., te "Gepard" 1963., adaptaciji romana Giuseppea Tomasija di Lampeduse. (hina/metro-portal)

31.07.2010. 17:08:39
Novi komentar
nužno
nužno