« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 7 godina i 5 mjeseci
SAVJETI

Umjetni zaslađivači stvarno su loši za vas

Dokazi ne podupiru namjeru gubitka tjelesne težine i sugeriraju da bi umjetni zaslađivači, dugoročno čak mogli imati štetne učinke

Pazite s čim zaslađujete...
Pazite s čim zaslađujete... (Arhiva)
Više o

zdravlje

,

umjetni zaslađivači

Nehranjivi zaslađivači mogu čak povećati rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, moždanog udara i bolesti srca

Znanstvenici su proučavali više od 11.000 studija i otkrili da su, za osobe s prekomjernom tjelesnom težinom ili osobe s visokim krvnim tlakom (hipertenzijom) ili dijabetesom, prednosti konzumiranja nula-kalorija, "nehranjivih zaslađivača",skromne do nikakve. Za druge ljude čak je bio povećan rizik od debljanja, dijabetesa tipa 2, hipertenzije, moždanog udara i bolesti srca.

"Sveukupno, dokazi ne podupiru namjeru gubitka tjelesne težine i sugeriraju da bi umjetni zaslađivači, dugoročno čak mogli imati štetne učinke", rekla je Meghan Azad, glavna autorica.

Prehodna istraživanja pokazala su da nehranjivi zaslađivači nisu najzdraviji izbor, ali su te studije bile manjeg obujma i obično su bile usredotočene na jedan rezultat.

"Gledali su samo dobitak kilograma ili samo dijabetes. Mi smo željeli biti sveobuhvatni i pogledati cijelu priču iza kardio-metaboličkih bolesti", rekla je za Live Science.

Kako bi to napravili, Azad i njezin tim pregledali su rezultate 11.774 objavljenih radova, gledajući studije koje su procjenljivale potrošnju i unos nehranjivih zaslađivača kod ljudi starih 12 godina i više.

Neke studije koje su istraživali bili su randomizirani kontrolirani pokusi, koji su najsnažniji tip znanstvenih dokaza. U pokusima je polovica sudionika zatražena da konzumiraju alternativne zaslađivače, a druga polovica je zatražena da ih ne konzumira, a znanstvenici su tražili razlike među skupinama.

Istraživači su također promatrali opservacijska istraživanja, gdje su pacijenti upitani jesu li koristili nehranjive zaslađivače.

Tim je prvenstveno bio zainteresiran kako zasladivači mogu biti povezani s indeksom tjelesne mase (BMI), ali i za studije koje su izvijestile o debljanju, pretilosti, metabolizmu glukoze, dijabetesu tipa 2, hipertenziji i ostalim rezultatima povezanim s srcem i bubrezima.

Nakon što su istraživači analizirali sve rezultate istraživanja, zaključili su da nehranjivi zaslađivači nisu značajno pomagali ljudima i, u mnogim slučajevima, mogli su im i naštetiti.

19.07.2017. 11:01:00
Novi komentar
nužno
nužno