« Hi-tech
objavljeno prije 14 godina i 5 mjeseci
SLOBODA KRETANJA

Umjesto osobnih automobila mogli bi koristiti osobne avione

POGLEDAJTE VIDEO - Nasa je objavila konceptualni dizajn svoje nove letjelice Puffin, koja pokazuje kako potpuno osobni, električno upogonjeni avion može promijeniti način transporta

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (NASA)
Više o

NASA

,

letjelica Puffin

,

osobni avion

Puffin je osobna letjelica s mogućnošću vertikalnog uzleta, no umjesto da se motori zakreću, cijeli avion se pomiče u smjeru leta. Tijekom uzlijetanja i slijetanja, rep se razdvaja u četiri noge koje služe kao stabilizatori.

No nemojte da vas slika zavara - što se tiče prostora Puffin definitivno nije skučen. Njegova dužina od 3,65 metra i raspon krila od 4,11 metara znači da je letjelica prilagođena potrebama korisnika. Najveća brzina koju može doseći teorijski bi iznosila oko 480 km/h.

S obzirom da koristi električni pogon, ne treba ubrizgavanje zraka, pa mu tako ni rijedak postotak nije ograničenje, što znači, da bi u teoriji, zrakoplov mogao doseći visinu od 9000 metara.

Njegov domet, od oko 80 km, za sada mu je jedina mana, no to je jednostavno pitanje trajnosti baterije. Kako se i njihova dugotrajnost poboljšava, tako će mu i domet biti drastično veći.

21.01.2010. 14:07:37
Novi komentar
nužno
nužno