Umjerenost nas može koštati zdravlja i nabiti kilograme
Osobe koje su jele raznoliko imale su 120 posto veći obujam struka i bile su sklonije nakupljanju kilograma za razliku od onih koji su jeli nekoliko omiljenih namirnica
Umjerenost zvuči kao zdravi pristup hrani. Isprobavanje nove hrane otvorit će nas prema zdravijima opcijama obroka, a povremeni desert pomaže nam da ne 'izludimo.' No, ova tvrdnja ipak ne drži vodu i zapravo nas može udebljati i povećati rizik od dijabetesa.
Tako barem tvrdi novo istraživanje objavljeno u PLOS ONE.
Znanstvenici su ispitali 7000 ljudi kako bi otkrili njihove navike prehrane, a zanimalo ih je i koliko raznolike hrane jedu tjedno, količina kalorija te koliko su namirnice bile nutritivno slične. Rezultati su šokirali mnoge.
Osobe koje su jele raznoliko imale su 120 posto veći obujam struka i bile su sklonije nakupljanju kilograma za razliku od onih koji su jeli nekoliko omiljenih namirnica.
Čini se da previše isprobavanja hrane dovodi do toga da ignoriramo signale gladi i zato više jedemo. Ljudi su jednostavno dodavali zdravu hranu onome što su svejedno jeli. To znači da su zdravstvene prednosti svježeg voća i povrća pale u vodu zbog previše masti, šećera i aditiva u kobasicama, gaziranim pićima i slatkišima, tvrdi autorica studije, Marcia C. de Oliveira Otto.
Ona tvrdi da je kvaliteta prehrane važnija od bilo čega drugog. Osobe koje su jele najzdravije, pa čak i ako su se držale nekoliko učestalih opcija, imale su bolje nalaze.
"Unos širokog raspona kvalitetne hrane je efektivnije nego stari savjet da 'jedemo sve umjereno", dodaje Otto.
Novi komentar