« Zagreb
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
TIHA MISA

Udruga Domino održala TIHU MISU na Trgu bana Josipa Jelačića

Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću "vlast" glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja

Tiha misa
Tiha misa (Domino)
Više o

Trg bana Jelačića

,

Tiha misa

,

klečavci

Mnoge ženske osobe nisu svjesne kad se odijevaju izazovno i onda to kod muške populacije izaziva jako velike neugodnosti i ostalo, a ženske osobe trebale bi misliti da svojom nošnjom i svojim odijevanjem ne izazivaju grijehe kod muškaraca.

Na pitanje novinarke Danke Derifaj: "Zar nisu muškarci sami odgovorni za svoje grijehe?", nastavlja: 
Čujte, postoje također i oni koji izazivaju, bilo svjesno, bilo nesvjesno, to je konkretno žensko nemoralno odijevanje. 
- Pater Božidar Nagy, Bazilika Presvetog Srca Isusova 

„Tiha misa" je skupna intervencija u javnom prostoru umjetnice Arijane Lekić Fridrih kao reakcija na nedavno intenziviranu re-tradicionalizaciju navodno sekularnog hrvatskog društva koju provode muškarci klečeći i moleći svake prve subote u mjesecu na glavnim trgovima raznih gradova u Hrvatskoj, uključujući i Zagreb. Ono što se proteklih nekoliko mjeseci svake prve subote u mjesecu održava diljem Hrvatske ponavljanje je scenarija iz Poljske, koja je nedovoljno odlučnom društvenom reakcijom na sustavno sipanje poruka mržnje u početku izolirane skupine muškaraca prema ženama, došla do političke situacije u kojoj žene nisu sigurne i ponovno se bore za svoja već odavno stečena prava. Hrvatskoj se, međutim, neće dogoditi Poljska. Arhaični modeli rodnih podjela i društvenih uloga, a pogotovo ovakvih koji se oslanjaju na neupitne i isključivo muške "glave obitelji" došli su glave prevelikog broja žena u ovome društvu da bismo zanemarili budućnost koju ovi muškarci nameću.

Građansko društvo temeljeno na jednakosti nema taj luksuz ignoriranja ovakvih inicijativa koje zazivaju uspostavu i veću "vlast" glavara i poglavara u obitelji te koje time propagiraju arhaične modele patrijarhalnog nasilja.

Problem tzv. glavarstva muškaraca očituje se u porastu statistike vezane uz zlostavljanje djevojčica, djevojaka i žena. Ne želimo da na ovaj način "muškarci preuzimaju odgovornost u svojoj obitelji", ne samo po pitanju pobačaja, već i po bilo kojem pitanju koje vodi do nejednakosti, diskriminacije i, u konačnici, do zlostavljanja žena.

04.02.2023. 14:25:00
Novi komentar
nužno
nužno