« Zagreb
objavljeno prije 1 godinu i 2 mjeseca
AKCIJA

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao je 10. 2.

Već desetu godinu za redom, Sindikat biciklista zajedno sa Zagrepčanima i Zagrepčankama obilježava Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao. Ove godine, to je 10. veljače.

Evo ga prekosutra ;)
Evo ga prekosutra ;) (Arhiva)
Više o

10. veljače

,

Međunarodni dan zimskog bicikliranja na posao

"Potrudimo se i ove godine pokazati kako nas mnogo vozi bicikl i zimi! Po običaju, u ranim jutarnjim satima 10. veljače srest ćete nas na nekoliko punktova u Zagrebu kako dijelimo poklone zimskim biciklistima i biciklisticama. Zajedno s Decathlonom podijelit ćemo vrećice sa zimskim grijačem za vrat, reflektirajućom trakicom za hlače i žitnom pločicom.", pozvali su iz Sindikata biciklista.

Ako i ne biciklirate cijelu zimu, barem 10. veljače sjednite na bicikl na putu do posla (škole, fakulteta...) i pokažite sebi i drugima da se ipak može! Pozovite kolege i prijatelje, vozite se zajedno ili organizirajte prijateljsko natjecanje!

Unatoč hladnom vremenu, bicikliranje je poželjni oblik kretanja gradom jer pomaže u održavanju fizičke distance, smanjuje pritisak na javni prijevoz i smanjuje gužve te doprinosi našem zdravlju i zdravlju zajednice. Osim toga, očekivani rezultat inicijative je da će se barem neki, koji prvi puta pokušaju zimi koristiti bicikl, ohrabriti i nastaviti voziti zimi, odnosno cijele godine. Iz Sindikata biciklista pozivaju: "Bicikliranje zimi nije nikakav bauk: potrebno se slojevito obući, no ne predebelo jer se vrlo brzo zagrijemo, kapa, šal i rukavice te malo dobre volje ujutro. Također, budući da su dani još uvijek kratki, potrebno je u uvjetima smanjene vidljivosti i noću upaliti prednje bijelo i stražnje crveno svjetlo kako bismo bili vidljivi drugim sudionicima u prometu. Savjete za bicikliranje zimi možete pronaći na našoj web stranici."

Zimske službe potrebno je i dalje podsjećati da se i biciklom ide na posao. "Zato pozivamo zimske službe na čišćenje biciklističkih prometnih površina te da ih se ne koristiti za odlaganje počišćenog snijega." poručuju za kraj iz Sindikata biciklista.

Kako biste potaknuli i druge, objavite svoje fotografije bicikliranja na posao na svojim profilima društvenih mreža uz hashtagove: #winterbiketoworkday, #winterbiketoworkdayZG, #winterbiketoworkdayHR

Inicijativa međunarodnog prijateljskog natjecanja među gradovima, državama i organizacijama pokrenuta je u Kanadi 2013. godine i uvijek se održava drugi petak u veljači. Ove su godine kanadski inicijatori "Winter bike to work day" odlučili ne prikupljati prijave i organizirati natjecanje već pozivaju na pomoć u humanitarnoj kampanji #BikesForUkraine.

08.02.2023. 16:01:00
Novi komentar
nužno
nužno