« Ekosfera
objavljeno prije 14 godina i 7 mjeseci
ban ki-moon:

U Kopenhagenu se možda neće postići sporazum o klimi

Ban Ki-moon kaže da se države možda neće moći obvezati na čvrsta ograničenja emisija plinova

(Wikipedia)
Više o

Barack Obama

,

Ban Ki-moon

,

Gordon Brown

,

klimatske promjene

,

emisija plinova

Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon je izjavio da se na ključnom summitu o klimatskim promjenama možda neće postići sporazum o smanjenju emisija stakleničkih plinova.

Nakon razgovora s britanskim premijerom Gordonom Brownom Ban u utorak rekao je da se države možda neće moći obvezati na čvrsta ograničenja emisija na UN-ovoj konferenciji o klimi koja će se održati u prosincu u Kopenhagenu.

"Ja sam razmjerno optimističan da će Kopenhagen biti vrlo važna točka. Istovremeno, govoreći realistično, možda se nećemo moći složiti oko svih riječi", rekao je Ban.

UN u Španjolskoj vodi razgovore koji za cilj imaju izvršiti pritisak na industrijalizirane i zemlje u razvoju da pristanu na nova ograničenja emisije plinova. Zemlje u razvoju su od industrijaliziranih zemalja zatražile da preuzmu veći dio tereta u smanjivanju emisija.

Američki predsjednik Barack Obama izjavio je pak u utorak nakon summita SAD-EU u Bijeloj kući, da se s europskim čelnicima suglasio kako je "imperativ udvostručiti napore" na postizanju globalnog klimatskog sporazuma na prosinačkoj konferenciji UN-a u Kopengahenu.

Obama je rekao kako su se nakon širokog razgovora o klimatskim promjenama "svi suglasili da udvostručimo naše napore idućih tjedana uoči Kopenhagena, kako bi osigurali stvaranje okvira za napredak u bavljenju s potencijalnom ekološkom katastrofom".

Summit u Bijeloj kući održan je mjesec dana uoči UN-ove klimatske konferencije u Kopenhagenu, na kojoj se treba prihvatiti sporazum s nacionalnim limitima na emisiju plinova staklenika za razdoblje nakon isteka važenje Protokola iz Kyota, 2012. (hina/metro-portal)

04.11.2009. 06:08:04
Novi komentar
nužno
nužno