« Hrvatska
objavljeno prije 14 godina i 10 mjeseci
svinjska gripa

U Hrvatskoj se predviđa čak 450.000 oboljelih od svinjske gripe

Premda će na jesen broj oboljelih od gripe biti velik, stručnjaci smatraju da pravog razloga za brigu nema, a cjepivo protiv svinjske gripe u Hrvatsku dolazi do kraja godine

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

svinjska gripa

,

gripa A (H1N1)

,

cijepivo za svinjsku gripu

,

epidemija svinjske gripe

Do današnjeg dana u Hrvatskoj je trenutačno zabilježeno 89 slučajeva tzv. svinjske gripe, od kojih je čak 65 oboljelih bilo zaraženo izvan zemlje. Od jeseni i za vrijeme hladnijih dana Svjetska zdravstvena organizacija, najavljuje ponovno širenje zaraze od čega se u Hrvatskoj očekuje oko 450 000 oboljelih.

Stručnjaci poručuju da će se gripa A vjerojatno preklopiti s običnom, sezonskom gripom, no razloga za paniku nema. Potkraj godine u Hrvatskoj će stići milijun i pol doza cjepiva i rezervirala je još milijun.

Najavljuju strog nadzor cjepiva u Zavodu za javno zdravstvo s obzirom na strah od popratnih pojava koji se pojavio zbog popratnih pojava koji se pojavio zbog prebrzih ispitivanja lijekova

Za djecu do 7 godina starosti te trudnice koje će u vrijeme sezone gripe biti u 2. i 3. mjesecu trudnoće, cjepivo će najvjerojatnije biti besplatno.

Što se tiče Europe, uglavnom strahuju od nove pandemije svinjske gripe koja bi se mogla pojaviti u rujnu. U to vrijeme, kada se velik broj ljudi vrati kućama poslije putovanja, neke zemlje poput Francuske i Slovenije razmišljaju odgoditi početak školske godine upravo zbog širenja virusa nakon turističke sezone.

Ako se bolest nastavi širiti, Francuska će do kraja rujna zatvoriti sve škole, a nastava bi se provodila putem medija poput televizije i interneta. Švedska i Grčka su već počele s cijepljenjem cijelog stanovništva, a u Londonu predlažu masovno cijepljenje djece u listopadu. No sa druge strane danski liječnici smatraju da nema velikog razloga za paniku jer se svinjska gripa ne razlikuje od obične.

Svjetski analitičari koji su u većini se pribojavaju tzv. Zdravstvenog apartheida, mogućnosti da bi samo bogati bili zaštićeni. A što se tiče zemalja trećeg svijeta poput siromašnih azijskih i afričkih zemalja u slučaju pandemije, nitko ne želi ni zamisliti.


20.08.2009. 14:22:32
Novi komentar
nužno
nužno