« Život
objavljeno prije 11 mjeseci i 6 dana
PROBLEMI?

U Hrvatskoj roboti već uvelike zamjenjuju ljude

Trendovi pokazuju da ćemo u vremenu pred nama mijenjati ne samo poslodavce, nego i profesije - i to po nekoliko puta tijekom aktivnog radnog vijeka

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Arhiva)
Više o

roboti

,

umjetna inteligencija

Ovo je robot - čistačica podova u jednom zagrebačkom shopping centru. Mijenja svojim radom jednog do tri čovjeka.

Stoga se s razlogom postavlja pitanje - a što će onda ljudi raditi? Prema analizi objavljenoj u časopisu Forbes, u sljedećih pet do maksimalno deset godina nestat će između 40 do 60 posto radnih mjesta koje poznajemo danas.

Njih će nadomjestiti neka nova znanja, vještine i radne kompetencije, u tolikoj mjeri da možemo govoriti o novoj industrijskoj revoluciji

Trendovi pokazuju da ćemo u vremenu pred nama mijenjati ne samo poslodavce, nego i profesije - i to po nekoliko puta tijekom aktivnog radnog vijeka. Neka zanimanja u ovom desetljeću više neće biti potrebna, možda će i potpuno nestati.

Roboti mogu obavljati različite zadatke ovisno o njihovom dizajnu i programiranju. Evo nekoliko primjera:

Domaćinstvo: kućanski roboti mogu obavljati zadatke poput čišćenja podova, usisavanja, pranja posuđa, peglanja i čuvanja kuće

Istraživanje i istraživanje svemira: roboti se koriste za istraživanje neprijateljskih okoliša ili mjesta koja su nedostupna ljudima. Na primjer, robotske sonde se šalju u svemir kako bi proučavale planetarnu površinu ili tražile znakove života.

Logistika: roboti mogu obavljati zadatke poput skladištenja, preuzimanja i pakiranja robe u distribucijskim centrima, čime se ubrzava proces i smanjuje greške.

Medicina: roboti se koriste u medicinskom području za operacije, dijagnostiku, dostavu lijekova i rehabilitaciju pacijenata. Na primjer, robotski kirurzi mogu izvoditi precizne operacije smanjujući rizik od pogrešaka.

Obrazovanje: roboti se koriste u edukativne svrhe, poput podučavanja programiranja, matematike ili jezika.

Proizvodnja: roboti se često koriste u industriji za izvođenje ponavljajućih i preciznih zadataka kao što su montaža proizvoda, zavarivanje, bojanje, pakiranje i sortiranje.

Sigurnost i obrana: roboti se koriste u vojne svrhe, kao što su razminiranje, nadzor granica, vođenje taktičkih operacija i dezinfekcija potencijalno opasnih područja

Ugostiteljstvo: roboti mogu posluživati ​​hranu i piće u restoranima ili hotelima, što smanjuje ljudsku interakciju i povećava učinkovitost usluge.

Važno je napomenuti da se tehnologija robota brzo razvija, pa će se njihove sposobnosti vjerojatno širiti u budućnosti.

Sve u svemu, spremite se za novo doba robotike!

20.05.2023. 12:01:00
Novi komentar
nužno
nužno