« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina
OPASNOSTI

U Europi se uživaju snažne sintetičke droge

Nove, posebno snažne sintetičke droge, porast predoziranja u pojedinim zemljama te snažnije doze štetnih tvari pokazuju da se u Europi uživaju droge koje su sve štetnije po zdravlje

Heroin je i dalje najčešći uzrok predoziranja
Heroin je i dalje najčešći uzrok predoziranja (Arhiva)
Više o

droge

,

Europa

,

sintetičke droge

U 2013. otkrivena je 81 nova droga i zbog toga je sustav za rano otkrivanje droga pod snažnim pritiskom. Taj sustav nadzire više od 350 psihoaktivnih tvari za koje se sumnja da su otrovne ili smrtonosne

Više do 80 milijuna Europljana ili četvrtina odraslog stanovništva EU, konzumiralo je nelegalnu drogu u nekom životnom trenutku, piše u izvješću Europskog centra za praćenje droga i ovisnosti (EMCDDA) predstavljenom u Lisabonu.

Wolfgang Goetz, direktor EMCDDA upozorio je da se današnje droge "u brojnim aspektima jako razlikuju od onih koje poznamo otprije".

"Nove psihoaktivne sintetičke tvari", koje nisu regulirane međunarodnim pravom jer su nedovoljno poznate, "neprestance se pojavljuju na tržištu", a cilj im je imitirati, zamijeniti zakonom popisane droge.

Potrošnja heroina ili kokaina u padu je, ali sintetičke droge prodiru na tržište "koje je složenije i dinamičnije", rekao je Paul Griffiths, znanstveni direktor EMCDDA.

Nove se droge proizvode u tajnim laboratorijima u Europi ili uvoze iz Kine i Indije, a najčešće se prodaju putem interneta tako što se reklamiraju kao "legalna sredstva za euforiju" (legal highs) ili kao "kemijski proizvodi namijenjeni za medicinska istraživanja".

Podaci iz izvješća pokazuju da je među 20 europskih država Hrvatska na 8. mjestu po broju ovisnika o opioidnim sredstvima s nešto manje od 4 ovisnika na 1000 osoba u dobi od 15 do 64 godine..

Takav je, primjerice, spoj MDPV, glavni sastojak droge nazvane "sol za kupanje", odgovorne za 99 smrtnih slučajeva u Finskoj i Velikoj Britaniji. Za njegov vrlo snažan učinak potrebne su niske koncentracije u krvi, a gotovo je nemoguće detektirati ga u slučaju smrti.

Osim toga, "minimalne količine mogu se iskoristiti za proizvodnju mnogostrukih doza. Tek počinjemo shvaćati kakve će biti posljedice razvoja MDPV-a po javno zdravlje i kontrolu droga", rekao je Goetz.

U Europi općenito opada broj smrti povezanih s drogama: 6100 smrti od predoziranja u 2012. prema 6500 u 2011. No u nekim zemljama porast zabrinjava, a to su Estonija, Norveška, Irska, Švedska i Finska.

17.06.2014. 10:12:00
Novi komentar
nužno
nužno