« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
KARTE NA STOL

Netanyahu pred konačnom odlukom

Prvi čovjek Izraela u nedjeljnom govoru mora odlučiti hoće li se prikloniti desnima ili popustiti pod pritiskom međunarodne zajednice.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)
Više o

Izrael

,

Palestina

,

palestinska država

,

Benjamin Netanyahu

,

bliskoistočni mirovni proces

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pod velikim je pritiskom prije govora koji bu trebao održati u nedjelju jer tvrdolinijski desničari od njega očekuju čuti odlučno protivljenje palestinskoj državin, a to bi moglo izazvati otvorenu krizu s američkim predsjednikom Obamom i EU.

Netanyahu je do sada uspješno izbjegavao izjašnjavanje za palestinsku državu i odbijao zabranu židovskog naseljavanja Zapadne obale, a ta protivljenja su izazvala napetosti u odnosu sa SAD-om koje Netanyahu kani poboljšati svojom koncepcijom mira u govoru na sveučilištu Bar Ilan blizu Tel Aviva.

Izraelskom premijeru na domaćem političkom terenu nije lako. U nastojanju da održi većinsku podršku rastrgan je između ministra obrane i šefa laburističke stranke Ehuda Baraka koji je sklon načelu 'dvije države za dva naroda' i zastupnika njegove stranke Likuda koji na njega vrše pritisak da se suprotstavi takvoj ideji koju zagovaraju SAD i većina međunarodne zajednice.

Tako je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je trenutno na diplomatskoj turneji po Bliskom istoku, izjavio kako bi bilo dobro kad bi se izraelski premijer u svom govoru izjasni i obveže na rješenje s dvije države i zamrznuo židovsko naseljavanje Zapadne obale.

Izvor: Hina

11.06.2009. 14:08:02
Novi komentar
nužno
nužno