objavljeno 11.06.2009. 14:08:02
KARTE NA STOL

Netanyahu pred konačnom odlukom

Prvi čovjek Izraela u nedjeljnom govoru mora odlučiti hoće li se prikloniti desnima ili popustiti pod pritiskom međunarodne zajednice.

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Getty Images)

Izraelski premijer Benjamin Netanyahu pod velikim je pritiskom prije govora koji bu trebao održati u nedjelju jer tvrdolinijski desničari od njega očekuju čuti odlučno protivljenje palestinskoj državin, a to bi moglo izazvati otvorenu krizu s američkim predsjednikom Obamom i EU.

Netanyahu je do sada uspješno izbjegavao izjašnjavanje za palestinsku državu i odbijao zabranu židovskog naseljavanja Zapadne obale, a ta protivljenja su izazvala napetosti u odnosu sa SAD-om koje Netanyahu kani poboljšati svojom koncepcijom mira u govoru na sveučilištu Bar Ilan blizu Tel Aviva.

Izraelskom premijeru na domaćem političkom terenu nije lako. U nastojanju da održi većinsku podršku rastrgan je između ministra obrane i šefa laburističke stranke Ehuda Baraka koji je sklon načelu 'dvije države za dva naroda' i zastupnika njegove stranke Likuda koji na njega vrše pritisak da se suprotstavi takvoj ideji koju zagovaraju SAD i većina međunarodne zajednice.

Tako je visoki predstavnik EU za vanjsku politiku i sigurnost Javier Solana, koji je trenutno na diplomatskoj turneji po Bliskom istoku, izjavio kako bi bilo dobro kad bi se izraelski premijer u svom govoru izjasni i obveže na rješenje s dvije države i zamrznuo židovsko naseljavanje Zapadne obale.

Izvor: Hina

11.06.2009. 14:08:02
http://m.metro-portal.hr/tvrda-desnica-pritisce-netanyahua/18769/