« Svijet
objavljeno prije 15 godina i 1 mjesec
OLLI REHN:

Rješenje slovensko-hrvatskog spora uskoro

Rehn se u ponedjeljak u Luxemburgu sastaje s predsjedničkom trojkom EU i ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.

(Davor Pongračić, CROPIX)
Više o

Olli Rehn

,

ulazak u EU

,

slovenska blokada pregovora

,

slovensko hrvatski odnosi

,

granični spor

Europski povjerenik za proširenje Olli Rehn danas je u Bruxellesu izjavio kako očekuje da će hrvatski pristupni pregovori biti uskoro odblokirani te je potvrdio da će o tome u ponedjeljak u Luxembourgu razgovarati s predsjedničkom trojkom EU-a i s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije.

"Već šest mjeseci radimo na pronalaženju rješenja za granično pitanje i deblokadu hrvatskih pristupnih pregovora. Sada smo vrlo blizu rješavanja bitnih pitanja, prešli smo dug put, približila su se temeljna stajališta i mislim da je krajnje vrijeme da se proces zaključi. Sada treba prijeći posljednje posljednje centimetre kako bismo zaključili proces rješavanja graničnog pitanja i odblokirali hrvatske pristupne pregovore", rekao je Rehn.

Povjerenik Rehn je potvrdio da će se u ponedjeljak ujutro u Luxembourgu, prije redovitog sastanka ministara vanjskih poslova EU-a, sastati s ministrima predsjedničke trojke - Francuske, Češke i Švedske - a nakon toga i s ministrima vanjskih poslova Hrvatske i Slovenije Gordanom Jandrokovićem i Samuelom Žbogarom. Ministrima vanjskih poslova zemalja članica u Luxembourgu će se, na poziv češkog predsjedništva, pridružiti glavni haški tužitelj Serge Brammertz kako bi zemlje članice izvijestio o suradnji Hrvatske i Srbije s Haškim sudom.

Ako se ukloni slovenska blokada, Hrvatska bi na sljedećoj Međuvladinoj konferenciji o pristupanju 26. lipnja u Bruxellesu mogla otvoriti devet i zatvoriti do pet poglavlja. U tom slučaju na kraju češkog predsjedništva, mogla bi imati 31 otvoreno i 12 formalno zatvorenih poglavlja te još pet za koje bi predala sva mjerila za zatvaranje.

Iza Rehnova prijedloga stala je i predsjednička trojka, a dobio je nepodijeljenu potporu i na sastanku ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a 27. travnja u Luxembourgu. Hrvatska je strana prihvatila prijedlog u obliku u kojem je ponuđen, dok je Slovenija odgovorila da će pristati na prijedlog ako se usvoje njezini amandmani. Ljubljana, prema pisanju slovenskih medija, u svojim dopunama traži teritorijalni pristup otvorenom moru, pri čemu je osnovni zahtjev da se u arbitražu uključi 'načelo pravičnosti'.

Izvor: Hina

11.06.2009. 13:22:22
Novi komentar
nužno
nužno