« Film
objavljeno prije 4 mjeseca i 15 dana
NAJAVE

'Tuškanac u gostima' donosi ciklus 'Advent u Forumu'

Praznični filmski maraton u kinu Forum nezamisliv je bez Gremlina i Kevina McCallistera, pijanog Djeda Božićnjaka te komičnih romansi

Klasika...
Klasika... (Arhiva)
Više o

Tuškanac u gostima

,

Advent u Forumu

Niske temperature, živopisno osvijetljene ulice i gradska vreva zabundanih silueta sugeriraju da je blagdanska atmosfera u punom jeku, no praznično iskustvo nepotpuno je bez zalihe dobrih filmova! U okviru gostujućeg programa, kino Tuškanac već ritualno će drugu polovicu prosinca obilježiti svojevrsnim maratonskim ciklusom pod nazivom 'Advent u Forumu'.

Osim zimsko-blagdanskih klasika, na filmskom platnu kina Forum izredat će se i druga kultna ostvarenja koja u gledatelju pobuđuju toplinu tematizirajući obiteljsku i romantičnu bliskost osporenu nizom komičnih, ali i fascinantno nadrealnih pojava.

Ciklus će, 15. prosinca, otvoriti Danteova uzbudljiva horor komedija Gremlini (1984) zapamćena po slatkim i dlakavim, ali nasilnim stvorenjima koja se lako razmnožavaju i brzo postaju prijetnja čitavom gradu, a njihovi su postupci metafora destrukcije blagdanskih klišeja.

Kakva je to sreća i sloboda kad nemate školskih obaveza i nitko vas, osim dvojice šeprtljavih provalnika, ne gnjavi dok ljenčarite doma ili lutate opasnim ulicama nepoznatog grada, dočarat će (18. i 19. 12.) mladi Macaulay Culkin kao domišljati Kevin McCallister u Columbusovoj bezvremenskoj božićnoj komediji Sam u kući (1990) te njezinom jednako uzbudljivom nastavku Sam u kući 2: Izgubljen u New Yorku (1992).

Temeljena na priči Valentine Davies, humorna drama ovjenčana s tri Oscara i dva Zlatna globusa Čudo u 34. ulici (1947) prati nezavidnu situaciju u njujurškoj robnoj kući gdje unajmljeni Djed Božićnjak posrće od alkohola, dok zamjenski kupce rastjeruje pričom o previsokim cijenama. Elegantno režiran i prigodan obiteljskoj atmosferi, Seatonov film (21. 12.) propituje vjeruju li gledatelji uistinu u Djeda Božićnjaka.

Također prikladna obiteljskoj filmskoj večeri (22. 12.), svojevrsna futuristička adaptacija nezaboravne priče o Pinokiju, Umjetna inteligencija (2001), Spielbergovo je ambiciozno ostvarenje o sofisticiranom dječaku robotu koji se želi uklopiti u obitelj kako bi zadobio njihovu ljubav. Film je osvojio nagradu Saturn za najbolje specijalne efekte, glazbu, scenarij te izvedbu tada mladog glumca Haleya Joela Osmonta, a opisan je kao zrcalo Spielbergova vedrog svjetonazora koje naginje ka bajci obloženoj moralnim dvojbama oko suvremenih znanstvenih inicijativa.

Raskošan obiteljski mjuzikl (23. 12.) svestranog američkoga filmaša Roberta Wisea Moje pjesme, moji snovi (1965) gledatelje će odvesti u Austriju potkraj 30-ih godina prošlog stoljeća gdje umirovljeni časnik von Trapp (Christopher Plummer) svoje sedmoro djece odgaja pod strogom vojničkom stegom, a dolazak vesele guvernante Marije (Julie Andrews) okrenut će priču u posve neplaniranom smjeru. Film je dobitnik pet Oscara te dva Zlatna globusa, uključujući i one za najbolji film i režiju.

Na rasporedu je (28. 12.) i romantična komedija Imaš poruku (1998) nastala u režiji Nore Ephron te s Tomom Hanksom i Meg Ryan u glavnim ulogama. Film donosi pitku priču o dvoje poslovnih rivala koje sasvim slučajno spoji online romansa, a inspiriran je mađarskom dramom Parfumerie Miklósa Lászlóa.

Ciklus će zatvoriti (29. 12.) posljednji film Stanleya Kubricka Oči širom zatvorene (1999) koji istražuje seksualnu ambivalentnost sretnog braka i pokušava izjednačiti važnost seksualnih snova s onim što bi moglo biti u realnosti. U glavnim su ulogama tadašnji mladi supružnici Tom Cruise i Nicole Kidman, koja je u liku Alice odigrala najupečatljiviji ženski lik cjelokupna Kubrickova opusa. Kao iznajmljivač odjeće za maskenbale, ulogu u filmu ostavio je i Rade Šerbedžija.

Primjeren svim dobnim skupinama te bogat raznovrsnim žanrovima, praznični ciklus kina Tuškanac budi djetinja sjećanja na bezbrižne blagdane i snježne zime provedene u okrilju najmilijih upravo uz naslove i danas imune na zub vremena, a kojima se rado vraćamo s jednakim nestrpljenjem.

-----------

Raspored projekcija dostupan je OVDJE, a ulaznice za sve projekcije moguće je kupiti online putem platforme ulaznice.hr te sat vremena prije projekcije na blagajni kina Forum (SD Stjepan Radić, Jarunska ul. 2).

15.12.2023. 15:18:00
Novi komentar
nužno
nužno