« Lifestyle BODY&SOUL
objavljeno prije 1 godinu i 11 mjeseci

Turska kava je prava stvar

Turska kava nudi koncentriranu dozu kofeina koja će dobro doći sportašima

Skuhajte si vi jednu pravu...
Skuhajte si vi jednu pravu... (Shutterstock)
Više o

kofein

,

turska kava

Turska kava razbudit će vas brže od bilo kojeg drugog napitka, a prema novim istraživanjima nudi i određene dobrobiti za zdravlje.

Radi se o metodi pripreme kave koja potječe iz Turske, Irana i Grčke. Fino mljevena kava se kuha s vodom i šećerom, ali to vjerojatno znate jer je kod nas jako popularna.

Kako se radi o kavi koja je puno jača od ostalih, može utjecati na naše zdravlje. Evo kako:

Olakšava fizičke napore - kofein je prirodni stimulant koji može poboljšati rad mozga i tijela. Turska kava nudi koncentriranu dozu kofeina koja će dobro doći sportašima. U rezultatima studije koja je provedena nad nad 20 sportaša stoji kako oni koji su oni koji su pili kavu imali bolje rezultate. 

Sadrži korisne spojeve - kako se ova kava pri kuhanju ne filtrira, može sadržavati puno više korisnih spojeva od ostalih. Zrna kave sadrže kolagenu kiselinu koja je vrsta polifenola - antioksidanta koji štiti zdravlje srca. Ova kiselina sprečava upalne procese, održava razinu kolesterola i krvnog tlaka u normalnoj razini. Zrna kave sadrže i terpenoide, spojeve koji sprečavaju upale i infekcije te štite zdravlje srce.

Sprečava propadanje mozga - ispijanje kave može zaštiti mozak od razvoja određenih neuroloških stanja, poput Alzheimerove bolesti. Na primjer, kroz 11 studija u kojima je sudjelovalo 29.000 osoba pokazalo se da se rizik od razvoja ove bolesti smanjuje za 27 posto. Druge su studije pokazale da unos kofeina može umanjiti rizik od moždanog udara, Parkinsonove bolesti i demencije.

Štiti od razvoja nekih bolesti - smatra se da kava štiti od razvoja određenih bolesti, poput dijabetesa i bolesti srca. Pregledom 18 studija znanstvenici su zaključili kako se svaka ispijena šalica kave u danu povezuje sa smanjenim rizikom od razvoja dijabetesa tipa 2 za 7 posto. Druga je studija pokazala kako je konzumacija kave povezana s manjim rizikom od razvoja depresije, raka jetre, endometrija i ciroze jetre

15.11.2018. 13:01:00
Novi komentar
nužno
nužno