« Zdravlje
objavljeno prije 10 godina i 5 mjeseci
zakoni ...

Turci prestaju biti sinonim za pušenje

Za razliku od Muratovog zakona kad su letjele glave, ovoga puta lete euri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)
Više o

Turska nepušenje

,

nargile

,

Zakon o zabrani pušenja na javnim mjestima

Turska od ove nedjelje ulazi u klub zemalja koje potpuno brane pušenje u barovima i restoranima, čime prekida duboko ukorijenjenu tradiciju koju ni sultan Murat IV. nije uspio iskorijeniti iako je prekršitelje kažnjavao smrću, pišu agencije.

Turska je još u početku 2008. zabranila pušenje u državnoj upravi, na radnim i javnim mjestima, no dopustila je 18-mjesečnu prilagodbu ugostiteljskim objektima.

Taj rok istječe u nedjelju do kada vlasnici moraju ukloniti pepeljare i prognati pušače, a pod prijetnjom kazne i do 2595 eura za vlasnike, odnosno do 32 eura za pušača.

Reuters za usporedbu navodi da je u susjednoj Grčkoj kazna za vlasnike 1000, a za pušače 500 eura.

Tursko ministarstvo zdravstva osposobilo je pet tisuća djelatnika koji će uz potporu Svjetske zdravstvene organiazcije (WHO) pratiti primjenu zakona o zabrani pušenja.

"Naš je cilj za 20 posto smanjiti broj pušača među odraslima", ističe Toker Erguder, voditelj kampanje protiv pušenja za turski ogranak WHO-a, prenosi agencija AFP.

Po službenim podatcima, svaki treći stanovnik puši, odnosno 22 milijuna stanovnika, a prednjače muškarci kojih puši 50 posto.

Turska je sedmo najveće svjetsko tržište duhanskih proizvoda, no zadnjih godina svijest o štetnosti nikotina porasla je i danas 90 posto Turaka odobrava zabranu pušenja u upravi i na javnim mjestima.

Međutim, 90 posto ispitanika, od kojih su 69 posto pušači, protivi se zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

No premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je odavna zabranio pušenje na sastancima svoga kabineta, suočen je s prijetnjama vlasnika ugostiteljskih objekata koji tvrde da će im zabrana donijeti gubitke.

Reuters podsjeća da je borbu protiv duhanskog dima Erdogan još 2007. nazvao "jednako važnom kao i borbu protiv terorizma", što je snažno odjeknulo u zemlji koja je 25 godina živjela s krvavom pobunom kurdske gerile.

Posebno su se pobunili vlasnici objekata u kojima se duhan uživa nargilom, vodenom lulom. To je drevan običaj u Turskoj, koji je u novije doba oživio zbog pojačana zanimanja turista.

A jedna od najstarijih zabrana pušenja na svijetu datira upravo iz Turske u kojoj je sultan Murat IV. u 17. stoljeću zabranio pušenje i prekršitelje nemilosrdno kažnjavao smaknućem. Međutim ni takva drakonska mjera očito nije uspjela jer je duhan bivao sve popularniji, o čemu svjedoči i diljem Europe prihvaćena izreka "pušiti kao Turčin".

U Europskoj uniji, kojoj se Turska želi jednoga dana pridružiti, 11 zemalja potpuno je zabranilo pušenje na javnim mjestima, u restoranima i barovima.

U Turskoj od posljedica pušenja na godinu umire 100.000 ljudi.

Izvor: Hina

16.07.2009. 19:41:27
Novi komentar
nužno
nužno