objavljeno 16.07.2009. 19:41:27
zakoni ...

Turci prestaju biti sinonim za pušenje

Za razliku od Muratovog zakona kad su letjele glave, ovoga puta lete euri

Fotografija vijesti
Fotografija vijesti (Corbis)

Turska od ove nedjelje ulazi u klub zemalja koje potpuno brane pušenje u barovima i restoranima, čime prekida duboko ukorijenjenu tradiciju koju ni sultan Murat IV. nije uspio iskorijeniti iako je prekršitelje kažnjavao smrću, pišu agencije.

Turska je još u početku 2008. zabranila pušenje u državnoj upravi, na radnim i javnim mjestima, no dopustila je 18-mjesečnu prilagodbu ugostiteljskim objektima.

Taj rok istječe u nedjelju do kada vlasnici moraju ukloniti pepeljare i prognati pušače, a pod prijetnjom kazne i do 2595 eura za vlasnike, odnosno do 32 eura za pušača.

Reuters za usporedbu navodi da je u susjednoj Grčkoj kazna za vlasnike 1000, a za pušače 500 eura.

Tursko ministarstvo zdravstva osposobilo je pet tisuća djelatnika koji će uz potporu Svjetske zdravstvene organiazcije (WHO) pratiti primjenu zakona o zabrani pušenja.

"Naš je cilj za 20 posto smanjiti broj pušača među odraslima", ističe Toker Erguder, voditelj kampanje protiv pušenja za turski ogranak WHO-a, prenosi agencija AFP.

Po službenim podatcima, svaki treći stanovnik puši, odnosno 22 milijuna stanovnika, a prednjače muškarci kojih puši 50 posto.

Turska je sedmo najveće svjetsko tržište duhanskih proizvoda, no zadnjih godina svijest o štetnosti nikotina porasla je i danas 90 posto Turaka odobrava zabranu pušenja u upravi i na javnim mjestima.

Međutim, 90 posto ispitanika, od kojih su 69 posto pušači, protivi se zabrani pušenja u ugostiteljskim objektima.

No premijer Recep Tayyip Erdogan, koji je odavna zabranio pušenje na sastancima svoga kabineta, suočen je s prijetnjama vlasnika ugostiteljskih objekata koji tvrde da će im zabrana donijeti gubitke.

Reuters podsjeća da je borbu protiv duhanskog dima Erdogan još 2007. nazvao "jednako važnom kao i borbu protiv terorizma", što je snažno odjeknulo u zemlji koja je 25 godina živjela s krvavom pobunom kurdske gerile.

Posebno su se pobunili vlasnici objekata u kojima se duhan uživa nargilom, vodenom lulom. To je drevan običaj u Turskoj, koji je u novije doba oživio zbog pojačana zanimanja turista.

A jedna od najstarijih zabrana pušenja na svijetu datira upravo iz Turske u kojoj je sultan Murat IV. u 17. stoljeću zabranio pušenje i prekršitelje nemilosrdno kažnjavao smaknućem. Međutim ni takva drakonska mjera očito nije uspjela jer je duhan bivao sve popularniji, o čemu svjedoči i diljem Europe prihvaćena izreka "pušiti kao Turčin".

U Europskoj uniji, kojoj se Turska želi jednoga dana pridružiti, 11 zemalja potpuno je zabranilo pušenje na javnim mjestima, u restoranima i barovima.

U Turskoj od posljedica pušenja na godinu umire 100.000 ljudi.

Izvor: Hina

16.07.2009. 19:41:27
http://m.metro-portal.hr/turci-prestaju-biti-sinonim-za-pusenje/19564/